Słodko-kwaśne, pół kruche ciasto z dużą warstwą budyniu i śliwek, którego nie może zabraknąć w sezonie jesiennym. Smakuje pysznie, zawsze się uda i jest bardzo szybkie do przygotowania. Polecam :)
20 min
Dla 7 osób
Łatwy
Składniki:
pół kruche ciasto: 2 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki mąki krupczatki
200 g masła
1 szklanka cukru
1 torebka cukru waniliowego (16g)
2 jajka
1 łyżka śmietany 18 proc.
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ponadto: 3 budynie waniliowe (po 40 g)
5 szklanek mleka
6 łyżek cukru
600 g śliwek
cukier puder do oprószenia
Ciasto z budyniem i śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pół kruche ciasto: jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą pianę. W drugiej misce przesiej mąki z proszkiem do pieczenia i połącz z masłem, tak aby powstał piasek. Dodaj ubite jajka i śmietanę i całość połącz na gładką masę. (Ciasto nie wymaga leżakowania w lodówce, chyba, że jest zbyt rzadkie, to można schłodzić ok.30 minut). Następnie ciasto podziel na dwie części (2/3 i 1/3 ). Większą częścią wylep dno foremki ( o wym.24/24 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Drugą część ciasta schłodź. Śliwki umyj, przekrój na pół, wydrąż pestki. Połówki śliwek poukładaj obok siebie, rozcięciem do góry, a skórkę do dołu (w przeciwnym razie śliwki puszczą sok i spód ciasta będzie zakalcem).
2.Masa budyniowa: w jednej szklance mleka wymieszaj budynie z cukrem, pozostałe mleko zagotuj. Dodaj wymieszane budynie i ugotuj gęsty budyń. Jeszcze gorący przelej na śliwki i wyrównaj.
3.Pozostałe, schłodzone ciasto porozrywaj na kawałeczki i poukładaj na budyniu. Ciasto piecz ok.40-50 minut w 180 st. Po ostudzeniu oprósz cukrem pudrem. Smacznego!
Komentarze