Ciasto z budyniem i śliwkami

3.29 (7 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 20 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Słodko-kwaśne, pół kruche ciasto z dużą warstwą budyniu i śliwek, którego nie może zabraknąć w sezonie jesiennym. Smakuje pysznie, zawsze się uda i jest bardzo szybkie do przygotowania. Polecam :)

  • 20 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • pół kruche ciasto: 2 szklanki mąki pszennej
    1,5 szklanki mąki krupczatki
    200 g masła
    1 szklanka cukru
    1 torebka cukru waniliowego (16g)
    2 jajka
    1 łyżka śmietany 18 proc.
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ponadto: 3 budynie waniliowe (po 40 g)
    5 szklanek mleka
    6 łyżek cukru
    600 g śliwek
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

3.29 (7 ocen)

Ciasto z budyniem i śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pół kruche ciasto: jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą pianę. W drugiej misce przesiej mąki z proszkiem do pieczenia i połącz z masłem, tak aby powstał piasek. Dodaj ubite jajka i śmietanę i całość połącz na gładką masę. (Ciasto nie wymaga leżakowania w lodówce, chyba, że jest zbyt rzadkie, to można schłodzić ok.30 minut). Następnie ciasto podziel na dwie części (2/3 i 1/3 ). Większą częścią wylep dno foremki ( o wym.24/24 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Drugą część ciasta schłodź. Śliwki umyj, przekrój na pół, wydrąż pestki. Połówki śliwek poukładaj obok siebie, rozcięciem do góry, a skórkę do dołu (w przeciwnym razie śliwki puszczą sok i spód ciasta będzie zakalcem).
  • 2. Masa budyniowa: w jednej szklance mleka wymieszaj budynie z cukrem, pozostałe mleko zagotuj. Dodaj wymieszane budynie i ugotuj gęsty budyń. Jeszcze gorący przelej na śliwki i wyrównaj.
  • 3. Pozostałe, schłodzone ciasto porozrywaj na kawałeczki i poukładaj na budyniu. Ciasto piecz ok.40-50 minut w 180 st. Po ostudzeniu oprósz cukrem pudrem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować