Kiedy mam niespodziewanych gości i mało czasu, to ciasto jest niezawodne. Półkruchy, kolorowy spód, budyń i dowolne owoce, które można modyfikować. Przy tym jest szybkie do przygotowania i bardzo smaczne :)
20 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
półkruche ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki krupczatki
200 g masła
1 szklanka cukru
1 torebka cukru waniliowego (16 g)
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
masa budyniowa: 3 budynie waniliowe (po 40g)
5 szklanek mleka
6 łyżek cukru
ponadto: 0,5 l konfitury jagodowej ( u mnie domowej roboty)
bułka tarta do oprószenia ciasta
cukier puder do oprószenia
Dwukolorowe półkruche ciasto z konfiturą jagodową i budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Półkruche ciasto: jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą pianę. W drugiej misce przesiej mąki z proszkiem do pieczenia i połącz z masłem, tak aby powstał piasek. Dodaj ubite jajka i całość połącz na gładką masę. (Ciasto nie wymaga leżakowania w lodówce, chyba, że jest zbyt rzadkie, to można schłodzić ok.30 minut). Następnie ciasto podziel na trzy, równe części. Jedną wymieszaj z kakao i wylep dno foremki ( o wym.24/24 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Pierwsze, białe ciasto wylep na cieście kakaowym. (można rozwałkować i przełożyć ciasto).Posyp bułką tartą i rozsmaruj konfiturę jagodową. Drugą część białego ciasta schłodź.
2.Masa budyniowa: w jednej szklance mleka wymieszaj budynie z cukrem, pozostałe mleko zagotuj. Dodaj wymieszane budynie i ugotuj gęsty budyń. Jeszcze ciepły przelej na konfiturę jagodową i wyrównaj.
3.Pozostałe, schłodzone ciasto porozrywaj na kawałeczki i poukładaj na budyniu. Ciasto piecz ok.40-50 minut w 180 st. Po ostudzeniu oprósz cukrem pudrem. Smacznego!
Komentarze