Ciasto ucierane z rabarbarem i czereśnią

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepis jest prosty, a przygotowanie ciasta z rabarbarem łatwe i szybkie.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    12,5 dag masła (ja dałam margarynę)
    12,5 dag cukru
    3 płaskie łyżeczki cukru waniliowego
    3 jajka
    25 dag mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    35 dag rabarbaru
    10 dag czereśni bez pestek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto ucierane

Ciasto ucierane z rabarbarem i czereśnią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło (lub margarynę) utrzeć, dodać cukier i cukier waniliowy i dalej ucierać do uzyskania puszystej masy. Następnie dodać żółtka i wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do ciasta. Całość dokładnie wymieszać (w tym momencie ciasto jest dość gęste). Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta, delikatnie wymieszać.

    Tortownicę o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto łyżką i wyrównać wierzch. rabarbar pokroić na kawałki, czereśnie przekroić na połówki i usunąć pestki. Poukładać je na wierzchu ciasta przekrojoną stroną do góry. Ciasto piec 65 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu ciasto lekko przestudzić, a następnie posypać cukrem pudrem. Ciasto podawać całkowicie przestudzone.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czereśnie Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować