Przepis jest prosty, a przygotowanie ciasta z rabarbarem łatwe i szybkie.
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki:
12,5 dag masła (ja dałam margarynę)
12,5 dag cukru
3 płaskie łyżeczki cukru waniliowego
3 jajka
25 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
35 dag rabarbaru
10 dag czereśni bez pestek
Ciasto ucierane z rabarbarem i czereśnią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miękkie masło (lub margarynę) utrzeć, dodać cukier i cukier waniliowy i dalej ucierać do uzyskania puszystej masy. Następnie dodać żółtka i wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do ciasta. Całość dokładnie wymieszać (w tym momencie ciasto jest dość gęste). Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta, delikatnie wymieszać.
Tortownicę o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto łyżką i wyrównać wierzch. rabarbar pokroić na kawałki, czereśnie przekroić na połówki i usunąć pestki. Poukładać je na wierzchu ciasta przekrojoną stroną do góry. Ciasto piec 65 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu ciasto lekko przestudzić, a następnie posypać cukrem pudrem. Ciasto podawać całkowicie przestudzone.
Komentarze