Marysieńka

  • wyświetlono: 1920 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 1

Bardzo smaczne ciasto.

  • 2 porcje
  • 90min
  • Średni

Składniki

biszkopt:
7 jajek
1 szklanka cukru
2 kopiaste łyżki ciemnego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia (z górką)
5 łyżek mąki pszennej tortowej (z górkami)
szczypta soli

ciasto orzechowe:
5 białek
250 gramów włoskich orzechów pokrojonych średnio drobno
1 pełna po brzegi szklanka cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej (z górką)
1 łyżka mąki pszennej tortowej (z górką)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

krem budyniowy:
5 żółtek
250 gramów masła lub margaryny
0,5 litra mleka
2 kopiaste łyżki cukru waniliowego
1 i 1/4 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej (z małymi górkami)

polewa czekoladowa

Sposób przygotowania przepisu:

Marysieńka

  • 1. Biszkopt czekoladowy.
    Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, wsypujemy cukier, miksujemy na najszybszych obrotach do uzyskania szklistej bezy.
    Potem wrzucamy żółtka, miksujemy na średnich obrotach krótko, do połączenia, potem wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao, miksujemy krótko na średnich obrotach, do połączenia.

    Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyścielamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto.
    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy biszkopt i pieczemy około 35 minut, do suchego patyczka, studzimy.

    Ciasto orzechowe.
    Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, wsypujemy cukier, miksujemy na najszybszych obrotach do uzyskania szklistej bezy.
    Potem wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, miksujemy na średnich obrotach krótko, do połączenia. Na końcu wsypujemy posiekane orzechy, mieszamy delikatnie łyżką.
    Tą samą blaszkę wyścielamy nowym papierem do pieczenia, wykładamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię.
    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy około 30 minut, do suchego patyczka.
    Ciasto wyjmujemy i studzimy.

    Krem budyniowy.
    5 żółtek ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na piankę o jasnym kolorze, wlewamy 0,5 szklanki mleka i dodajemy mąkę ziemniaczaną, wszystko miksujemy do połączenia składników, ale nie za długo. Resztę mleka zagotowujemy, kiedy zawrze wlewamy mieszaninę i podgrzewając do zagotowania cały czas mieszamy by nie powstały grudki. Kiedy masa zgęstnieje intensywnie mieszając gotujemy przez około 2 - 3 minuty, następnie zdejmujemy z gazu i studzimy do temperatury pokojowej. Masło lub margarynę (najlepiej o temperaturze pokojowej) ucieramy mikserem na puszystą masę, dodajemy budyń i miksujemy do połączenia składników.

    Ciasto czekoladowe przecinamy na dwa blat. Blaszkę ponownie wyścielamy papierem, na którym piekł się ciemny biszkopt, wkładamy jeden blat ciemnego ciasta, smarujemy połową kremu budyniowego. Na krem układamy ciasto orzechowe i lekko, ale z wyczuciem dociskamy.
    Ciasto orzechowe smarujemy pozostałym kremem i przykrywamy wierzchnim blatem biszkoptu kakaowego. Polewamy polewą czekoladową. Na końcu wkładamy je do lodówki na kilkanaście godzin.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

czekoladaorzechybudyń

Komentarze

Podobne przepisy

Marysieńka

Dodane przez: Anna Skotniczna

Ciasto Marysieńka

Idealne połaczenie kakaowego biszkoptu...

CIASTO MARYSIEŃKA

Dodane przez: Babcia Tereska

CIASTO MARYSIEŃKA

Bardzo znane i pyszne ciasto. Ciasto...

image-1mo46p4

Dodane przez: Ewelina Ficek

Ciasto Marysieńka

Bardzo smaczne ciasto z nutą orzechów...

KRUCHE Z JABŁKAMI I BUDYNIEM

Dodane przez: Potłuczona Literatka

KRUCHE CIASTO Z JABŁKAMI I BUDYNIEM

To ciasto nie może się nie udać!...

Ciasto Shrek

Dodane przez: AnkaFiranka

Ciasto Shrek

Słyszeliście może o Shreku ? Ciasto...

Ciasto Maxi King - bez pieczenia

Dodane przez: agarybak76

Ciasto Maxi King - bez pieczenia

Ciasto Maxi King to domowa wersja...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE