REKLAMA

Kruche z pianką budyniową malinami i borówkami

wyświetlono: 100 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Pyszne lekkie kruche ciasto

opublikowany: 21.09.2021
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 2 godz.
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na kruche ciasto:
    • 2,5 szklanki mąki pszennej
    • 250 g masła lub margaryny, zimnego
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 3 łyżki cukru pudru
    • 5 żółtek

    Składniki na budyniową piankę
    • 7 białek
    • 1 szklanka cukru
    • 3 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (po 40 g)
    • niecałe 3/4 szklanki oleju rzepakowego

    Dodatkowo:

    • 500 g borówki i maliny
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Zagnieść kruche ciasto
    W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder. Następnie dodać, pokrojone w kostkę, masło oraz żółtka, po czym zagnieść całość. Kiedy ciasto będzie idealnie gładkie, podzielić je na dwie części (w proporcjach mniej więcej 3:2 - 60% i 40%) i każdą z nich osobno zawinąć w folię spożywczą. Ciasto schłodzić w zamrażarce przynajmniej kilka godzin - polecam zagnieść ciasto na dzień przed pieczeniem.
    2. Podpiec spód
    Piekarnik rozgrzać do 190 stopni . Blachę (o wymiarach 33cm x 23cm licząc od spodu, 36x26 cm od góry) wyłożyć papierem do pieczenia. Na jej spód zetrzeć większą część ciasta (na tarce o grubych oczkach), rozłożyć równomiernie i lekko docisnąć. Podpiec na złoty kolor około 20-30 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia
    3. Przygotować budyniową piankę
    Ubić białka na sztywną pianę. Dalej, ciągle używając wysokich obrotów miksera, powoli dosypywać cukier. Następnie, równie powoli i stopniowo, dodawać proszek budyniowy. Na koniec, cienką strużką wlewać olej - ciągle miksując aż pianka będzie idealnie gładka.

    4. Przygotowanie ciasta i pieczenie
    *Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Na podpieczony wcześniej, zimny spód ciasta wyłożyć budyniową piankę. Delikatnie wyrównać po całej powierzchni, po czym ułożyć na niej maliny i borówki, a na koniec lekko docisnąć w piankę. Na wierzch zetrzeć pozostałą część schłodzonego ciasta.
    5. Blachę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40-50 min, aż się zarumieni.
    Po upieczeniu trzymałam je ok. 10 minut w lekko uchylonym piekarniku, później studziłam już przy całkowicie uchylonych drzwiczkach. Przechowywać w temperaturze pokojowej.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: marlena555 marlena555

Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką

Kruche ciasto połączone z lekką budyniową pianką i malinami.

kategoria: Ciasta opublikowany: 06.07.2018 | wyświetlono: 2486 Książki kucharskie: 7 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE