Ciasto z rabarbrem

  • wyświetlono: 406 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Pyszne ciasto na sezon rabarbrowy

  • 1 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Składniki na kruche ciasto:
• 2,5 szklanki mąki pszennej
• 250 g masła lub margaryny, zimnego
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 3 łyżki cukru pudru
• 5 żółtek

Składniki na budyniową piankę
• 7 białek
• 1 szklanka cukru
• 3 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (po 40 g)
• niecałe 3/4 szklanki oleju rzepakowego

Dodatkowo:
• rabarbar oczyszczony i pokrojony w kostkę 2- 3 cm

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto z rabarbrem

  • 1. 1.Zagnieść kruche ciasto
    W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder. Następnie dodać, pokrojone w kostkę, masło oraz żółtka, po czym zagnieść całość. Kiedy ciasto będzie idealnie gładkie, podzielić je na dwie części (w proporcjach mniej więcej 3:2 - 60% i 40%) i każdą z nich osobno zawinąć w folię spożywczą. Ciasto schłodzić w zamrażarce przynajmniej kilka godzin - polecam zagnieść ciasto na dzień przed pieczeniem.
    2. Podpiec spód
    Piekarnik rozgrzać do 190 stopni . Blachę o wymiarach 26x36 wyłożyć papierem do pieczenia. Na jej spód zetrzeć większą część ciasta (na tarce o grubych oczkach), rozłożyć równomiernie i lekko docisnąć. Podpiec na złoty kolor około 20-30 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia
    3. Przygotować budyniową piankę
    Ubić białka na sztywną pianę. Dalej, ciągle używając wysokich obrotów miksera, powoli dosypywać cukier. Następnie, równie powoli i stopniowo, dodawać proszek budyniowy. Na koniec, cienką strużką wlewać olej - ciągle miksując aż pianka będzie idealnie gładka.

    4. Przygotowanie ciasta i pieczenie
    *Rozgrzać piekarnik do 190 stopni.Na podpieczony wcześniej, zimny spód ciasta wyłożyć budyniową piankę. Delikatnie wyrównać po całej powierzchni, po czym ułożyć na niej pokrojony rabarbar , a na koniec lekko docisnąć w piankę. Na wierzch zetrzeć pozostałą część schłodzonego ciasta.
    5. Blachę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40-50 min, aż się zarumieni.
    Po upieczeniu trzymałam je ok. 10 minut w lekko uchylonym piekarniku, później studziłam już przy całkowicie uchylonych drzwiczkach. Przechowywać w temperaturze pokojowej.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

latobudyńkruche ciastoRabarbarpianka

Komentarze

Podobne przepisy

ciasto z ptasim mleczkiem

Dodane przez: bogusia82

Ciasto z ptasim mleczkiem

Ciasto jest bardzo smaczne i efektowne,...

ciasto z budyniem i gruszkami

Dodane przez: klementynka

ciasto budyniowe z gruszkami

Prawdziwe domowe ciasto, jak u...

Ciasto jogurtowe z jabłkami

Dodane przez: AnetaJ

Ciasto jogurtowe z jabłkami

Ciasto jest smaczne, puszyste i...

ciasto

Dodane przez: Cukiereczek

Puszyste ciasto z jeżynami

Pyszne, puszyste, mięciutkie, słodkie...

Amerykaniec - ciasto z jabłkami

Dodane przez: KuchcikGotuje

Amerykaniec - ciasto z jabłkami

Bardzo mało wymagające ciasto z...

Dwukolorowe ciasto z twarogiem

Dodane przez: akrobatka22

Dwukolorowe ciasto z twarogiem

Dwukolorowe ciasto na oleju nadziane...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE