Jest już rabarbar, więc nie mogłam odmówić sobie i nie zrobić jakiegoś ciacha. Padło na pysznego ucierańca z dodatkiem twarogu i kruszonki :-)
1 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na tortownicę 21 cm
3 jajka
3/4 szkl cukru
60 g masła
100 g sera twarogowego półtłustego
1 czubata szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia z czubkiem
około 100 g rabarbaru
1 łyżka mąki do rabarbaru
1 łyżka cukru do rabarbaru
parę kropel esencji waniliowej i cytrynowej
Kruszonka:
50 g masła
3 łyżki cukru razem z waniliowym
5 czubatych łyżek mąki pszennej
Ucierane ciasto twarogowe z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie Składniki Powinny Być W Temperaturze Pokojowej !
1. Rabarbar obieramy i kroimy na 1 cm kawałki, obsypujemy cukrem i odkładamy na sitko aby odsączył się z nadmiaru soku.
2. Z podanych składników robimy kruszonkę i chowamy ją do zamrażalki na czas przygotowania ciasta.
3. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku i dalej ucieramy. Następnie dodajemy twaróg, miksujemy i na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i esencję waniliową. Mieszamy całość do połączenia się składników.
4. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Następnie, rabarbar obsypujemy łyżką mąki, mieszamy i wykładamy na ciasto, lekko wciskając je w nie.
Posypujemy kruszonką z zamrażalnika i wstawiamy do piekarnika na 180 stop. grzanie góra dół bez termoobiegu na około 50-60 minut.
Upieczone ciasto, jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !
Komentarze