Ciasto tortowe niby ''Czarny las''

3 (2 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto tortowe z dwoma czarnymi biszkoptami. Ciasto z dwoma czekoladowymi kremami. Ciasto imprezowe, wyszło bardzo pyszne.

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT : 2 x:
    -5 jajek
    -150 g. cukru
    -1 budyń waniliowy (40g)
    -80 g. mąki tortowej
    -20 g. czarnego kakao
    -1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    NASĄCZENIE I OWOCE:
    -rzadka konfitura z mirabelek
    -1 słoiczek malin w syropie (230g)

    KREM CZEKOLADOWY jasny :
    -500 ml śmietanki 30 %
    -100 g białej czekolady
    -500 g sera z wiaderka
    -50 g cukru pudru
    -20 g żelatyny
    -ok. 100 ml wody

    KREM CZEKOLADOWY ciemny :
    -500 ml śmietanki 30 %
    -100 g gorzkiej czekolady
    -500 g sera z wiaderka
    -50 g cukru pudru
    -20 g żelatyny
    -ok. 100 ml wody

    DO POSYPANIA:
    -50 g. czekolady z orzechami
Wystaw ocenę:

3 (2 ocen)

Ciasto tortowe niby ''czarny las'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto tortowe niby ''Czarny las'' 1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec stopniowo przesiewać budyń z mąką, kakao i proszkiem do pieczenia, jednocześnie mieszając łopatką. Przelać do blaszki 30x40 cm. wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.20-25 min. w 175*. Drugi biszkopt upiec taki sam.
  • Ciasto tortowe niby ''Czarny las'' 2. Po ostygnięciu, zdrapać skórkę z obu biszkoptów, zapobiegnie to odklejaniem warstw. Jeden biszkopt ułożyć w tej samej blaszce, lecz z wyżej zabezpieczonymi bokami. Posmarować konfiturą.
  • Ciasto tortowe niby ''Czarny las'' 3. Maliny odsączyć i poukładać do blaszki. ( powinne być wiśnie, ja akurat nie miałam)
  • Ciasto tortowe niby ''Czarny las'' 4. krem czekoladowy 1- Wcześniej rozpuścić nad parą w śmietance, połamane czekolady. Każde osobno, ostudzić i schłodzić przynajmniej z godz. w lodówce. Można i całą noc. Żelatynę rozpuścić w gorącej przegotowanej wodzie. Ostudzić do ciepłego. Czekoladową śmietankę ubić z pudrem. Następnie dodać porcjami serek i ubić. Na koniec dolewać lekko ciepłą żelatynę i krótko zmiksować. Równomiernie rozlać do blaszki na biszkopt i rozsmarować.
  • Ciasto tortowe niby ''Czarny las'' 5. Przykryć drugim biszkoptem, dołem do góry. Nasączyć syropem po malinach.
  • Ciasto tortowe niby ''Czarny las'' 6. krem czekoladowy 2- Postąpić jak z 1 kremem. Wylać i rozsmarować.
  • Ciasto tortowe niby ''Czarny las'' 7. Czekoladę zetrzeć na tarce jarzynowej i rozsypać po jeszcze nie zastygniętym kremie. Ciasto schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować