Ciasto tortowe niby ''czarny las'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec stopniowo przesiewać budyń z mąką, kakao i proszkiem do pieczenia, jednocześnie mieszając łopatką. Przelać do blaszki 30x40 cm. wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.20-25 min. w 175*. Drugi biszkopt upiec taki sam.
2.Po ostygnięciu, zdrapać skórkę z obu biszkoptów, zapobiegnie to odklejaniem warstw. Jeden biszkopt ułożyć w tej samej blaszce, lecz z wyżej zabezpieczonymi bokami. Posmarować konfiturą.
3.Maliny odsączyć i poukładać do blaszki. ( powinne być wiśnie, ja akurat nie miałam)
4.krem czekoladowy 1- Wcześniej rozpuścić nad parą w śmietance, połamane czekolady. Każde osobno, ostudzić i schłodzić przynajmniej z godz. w lodówce. Można i całą noc. Żelatynę rozpuścić w gorącej przegotowanej wodzie. Ostudzić do ciepłego. Czekoladową śmietankę ubić z pudrem. Następnie dodać porcjami serek i ubić. Na koniec dolewać lekko ciepłą żelatynę i krótko zmiksować. Równomiernie rozlać do blaszki na biszkopt i rozsmarować.
5.Przykryć drugim biszkoptem, dołem do góry. Nasączyć syropem po malinach.
6.krem czekoladowy 2- Postąpić jak z 1 kremem. Wylać i rozsmarować.
7.Czekoladę zetrzeć na tarce jarzynowej i rozsypać po jeszcze nie zastygniętym kremie. Ciasto schłodzić.
Komentarze