Ciasto "Czarny las"

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Wilgotne, ciężkie, a jednocześnie rozpływające się w ustach z dodatkiem dżemu, czekoladowe ciasto z owocami lasu-jeżynami i malinami, oblane polewą czekoladową. Dla mnie wręcz idealne do kawy czy dla niespodziewanych gości. Poza sezonem możemy użyć dowolnych owoców nawet mrożonych.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Forma keksowa 12/39 cm
    4 jajka
    25 dag masła
    25 dag gęstej śmietany 18 %
    1 szklanka cukru
    3 szklanki mąki tortowej
    1 szklanka dżemu z czarnej porzeczki
    3 łyżki ciemnego holenderskiego kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    15 dag owoców malin i jeżyn do posypania
    Polewa czekoladowa do polania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto "czarny las" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło wyjmujemy z lodówki godzinę wcześniej, wkładamy do dużej miski, wsypujemy cukier i ucieramy mikserem na puszystą masę, nie przerywając ucierania wbijamy po jednym jajku aż do skończenia.

    Następnie dodajemy śmietanę oraz dżem z czarnej porzeczki, miksujemy.
  • 2. Mąkę tortową wymieszać z kakao i proszkiem dodać do masy i dokładnie wymieszać.
    Ciasto jest dosyć gęste.
    Tak przygotowane ciasto przekładamy do wyłożonej papierem pergaminowym formy keksowej, posypujemy owocami, wkładamy do zimnego piekarnika i pieczemy 1 godzinę w temp 180*-lub do suchego patyczka. Ciasto studzimy przy uchylonych drzwiczkach parę minut, potem wyciągamy. Całkiem zimne polewamy polewą, dowolnie dekorujemy.

    Słodkich wypieków!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jeżyny Maliny Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować