REKLAMA

Ciasto tortowe- podwójnie kawowe

wyświetlono: 4651 | dodany do książki kucharskiej: 5 | polecenia: 0

Ciasto z dwoma biszkoptami z masą i kremem kawowym. Ciasto oblane polewą czekoladową, wyszło delikatne i pyszne.

opublikowany: 28.11.2021
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 60 min
  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT W KROPKI:
    -5 jajek
    -150 g. cukru
    -80 g. mąki tortowej
    -80 g. mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -40 g. płatków czekoladowych

    BISZKOPT CIEMNY:
    -5 jajek
    -150 g. cukru
    -100 g. mąki tortowej
    -1 budyń czekoladowy (40g)
    -10 g. kakao
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -2 łyżki oleju

    NASACZENIE:
    -3/4 szklanki posłodzonej kawy

    MASA KAWOWA:
    -150 g. cukierków Coffee Like
    -250 ml. wody
    -500 ml. mleka
    -2 budynie o smaku Krówki (80g)
    -200 g. masła

    KREM KAWOWY:
    -1 l. śmietanki 30 %
    -100 g. cukru pudru
    -2 śmietan-fix
    -100 ml. mocnej kawy
    -20 g. żelatyny
    -ok. 100 ml. wody

    POLEWA CZEKOLADOWA:
    -200 g. mlecznej czekolady
    -150 ml. śmietanki 30 %

    DO POSYPANIA:
    -100 g. mlecznej czekolady tartej
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • Ciasto tortowe- podwójnie kawowe 1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec stopniowo przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia, jednocześnie mieszając łopatką. Na koniec wmieszać płatki czekoladowe. Wylać do blaszki 30x40 cm. wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.20-25 min. w 175*.
  • Ciasto tortowe- podwójnie kawowe 2. Drugi upiec podobnie ale z budyniem i kakao. Po ostygnięciu, zdrapać skórkę z obu biszkoptów, zapobiegnie to odklejaniem warstw.
  • Ciasto tortowe- podwójnie kawowe 3. Pierwszy biszkopt ułożyć w tej samej blaszce lecz z wyżej zabezpieczonymi bokami. Częścią kawy, nasączyć biszkopt.
  • Ciasto tortowe- podwójnie kawowe 4. masa- Do gotującej wody dodać cukierki i mieszać aż się rozpuszczą. Z 1 szklanką mleka rozmieszać suche budynie. Drugą szklankę mleka wlać do rozpuszczonych cukierków i zagotować. Ugotować budyń, odstawić i wmieszać masło aż się rozpuści. Trochę ostudzić i wylać na biszkopt w blaszce. Ostudzić i trochę schłodzić.
  • Ciasto tortowe- podwójnie kawowe 5. krem-Najpierw zaparzyć mocną kawę i wystudzić do zimnego. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Schłodzone śmietankę ubić z cukrem pudrem i kawą do puszystego. Najpierw na niskich obrotach miksera, bo będzie chlapać a potem na wyższych. Można wspomóc się śmietan-fixem. Następnie dolewać letnią, ale nie za zimną ani za gorącą żelatynę i zmiksować. Wylać do blaszki na masę i rozsmarować.
  • Ciasto tortowe- podwójnie kawowe 6. Przykryć drugim biszkoptem, dołem do góry i nasączyć.
  • Ciasto tortowe- podwójnie kawowe 7. polewa-Czekolady rozpuścić w śmietance, nad parą. Ostudzić do płynnego i polać górę placka. Szpatułką rozsmarować. Zaraz posypać startą czekoladą. Ciasto ponownie schłodzić.

Notka redakcyjna

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Bo-Bożena Bo-Bożena

Tortowe orzechowo - kawowe

Orzechowe biszkopty z kokosową wkładką , przełożone masą kawową....

kategoria: Ciasta Desery opublikowany: 23.03.2015 | wyświetlono: 5442 Książki kucharskie: 21 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE