Torcik "czarny las" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubić z proszkiem do pieczenia i cukrem na sztywną pianę. Żółtka z olejem lekko ubić, dodać do sztywnej piany z białek, lekko wymieszać łyżką. Dodać mąkę i kakao, delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 21 cm. Piec ok. 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do 160°C. Gorący biszkopt, razem z tortownicą upuścić z wysokości ok. 20 cm na podłogę. Ostudzić. Przekroić wzdłuż na 2 części.
2.Masa śmietanowa:
Kremówkę ubić z cukrem przez ok. 2-3 minuty. Dodać mascarpone, ponownie krótko zmiksować na jednolitą masę. Masę śmietanową podzielić na 2 części. Do jednej dodać odsączone z soku, na sitku, wiśnie, wymieszać łyżką.
3.Wykonanie:
Na dolną część biszkoptu wyłożyć całą masę z wiśniami, wyrównać, przyłożyć górną częścią biszkoptu, lekko docisnąć. Wierzch i boki pokryć równomiernie pozostałą masą śmietanową, wyrównać. Boki i wierzch obsypać posypką czekoladową lub startą na tarce o grubych oczkach czekoladą.
Komentarze