Torcik "Czarny las"

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Szybki i prosty do wykonania, a przy tym pyszny torcik. Inspiracją był dla mnie, znany przez wszystkich, "Tort z Czarnego lasu". Pyszny!

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    1 płaska łyżka proszku do pieczenia
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżka oleju
    1 szklanki mąki krupczatki
    2 czubate łyżki kakao

    Śmietanowy krem:
    400 ml śmietanki kremówki 30%
    2 czubate łyżki cukru pudru
    250 g serka masscarpone

    ok.3/4 szklanki wiśni z syropu
    posypka czekoladowa lub starta czekolada



Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Torcik "czarny las" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić z proszkiem do pieczenia i cukrem na sztywną pianę. Żółtka z olejem lekko ubić, dodać do sztywnej piany z białek, lekko wymieszać łyżką. Dodać mąkę i kakao, delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 21 cm. Piec ok. 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do 160°C. Gorący biszkopt, razem z tortownicą upuścić z wysokości ok. 20 cm na podłogę. Ostudzić. Przekroić wzdłuż na 2 części.
  • 2. Masa śmietanowa:
    Kremówkę ubić z cukrem przez ok. 2-3 minuty. Dodać mascarpone, ponownie krótko zmiksować na jednolitą masę. Masę śmietanową podzielić na 2 części. Do jednej dodać odsączone z soku, na sitku, wiśnie, wymieszać łyżką.
  • 3. Wykonanie:
    Na dolną część biszkoptu wyłożyć całą masę z wiśniami, wyrównać, przyłożyć górną częścią biszkoptu, lekko docisnąć. Wierzch i boki pokryć równomiernie pozostałą masą śmietanową, wyrównać. Boki i wierzch obsypać posypką czekoladową lub startą na tarce o grubych oczkach czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować