Ciasto cytrynowo-szpinakowe

  • wyświetlono: 947 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Ciasto zdrowe bo ze szpinakiem :) dobrze smakuje o każdej porze roku.

iziona
  • 20 porcje
  • 90min

Składniki

ciasto:
14 dag szpinaku
28 dag mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
16 dag oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 jajek
1 duża cytryna
krem:
30 dag białej czekolady
25 dag serka mascarpone
300 ml śmietany 36 %
lemon curd:
15 dag cukru
7 dag masła
2 jajka
3 żółtka
3 cytryny
dodatkowo:
mleczna czekolada

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto cytrynowo-szpinakowe

  • ciasto cytrynowo-szpinakowe1. Szpinak umyć i dokładnie osuszyć, następnie zmiksować z olejem. Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli pod koniec ubijania dosypywać porcjami cukier, żółtka rozmieszać widelcem. Zmniejszyć obroty robota na najmniejsze i dodać żółtka, wymieszać.
    Masę jajeczną już tylko przy pomocy łyżki ostrożnie mieszamy ze szpinakiem, dodajemy otartą skórką cytrynową, a na koniec z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
    Ciasto przekładamy do niedużej formy ( u mnie 28 cm na 17 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w temp.180 st około 35 minut do suchego patyczka.
  • ciasto cytrynowo-szpinakowe2. Krem:
    Śmietankę podgrzewamy ( nie gotujemy) i gorącą zalewamy połamaną białą czekoladę, odstawiamy na chwilkę, a następnie mieszamy do momentu rozpuszczenia się czekolady. Przestudzoną śmietanę chłodzimy w lodówce i ubijamy na krem z serkiem mascarpone. Krem odstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
    Lemon curd;
    Cytryny po sparzeniu ocieramy ze skórki i wyciskamy z niej sok. Jajka, żółtka jajek i sok z cytryny mieszamy z cukrem, garnek stawiamy na gazie i cały czas mieszając podgrzewamy do zgęstnienia na koniec dodajemy miękkie masło. Aksamitny i gęsty lemon curd odstawiamy do wystudzenia.Upieczone i wystudzone ciasto przecinamy wzdłuż na dwa placki, nasączamy je wodą wymieszaną z sokiem cytrynowym. Spód ciasta ponownie układamy w formie, smarujemy 3/4 całego kremu na krem 3/4 lemon curd i przykrywamy drugim plackiem, lekko dociskamy i smarujemy reszta kremu oraz lemon curd, wierzch posypujemy wiórkami z mlecznej czekolady.
    Ciasto odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc do zastygnięcia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kremczekoladaszpinakcytrynylemon curdciasto imprezowe

Komentarze

Podobne przepisy

cytrynowe

Dodane przez: klementynka

ciasto cytrynowe

Proste ucierane ciasto. Mocno cytrynowe,...

ciasto cytrynowe

Dodane przez: izaa_a

ciasto mocno cytrynowe

pyszne ciasto cytrynowe, radze...

Ciasto cytrynowe

Dodane przez: Ola1984

Ciasto cytrynowe

Puszyste, wilgotne i bardzo aromatyczne...

Ciasto cytrynowe

Dodane przez: Krystyna32

Ciasto cytrynowe

Delikatne, kremowe i orzeźwiające...

Ciasto cytrynowe

Dodane przez: ankad21

Ciasto cytrynowe

Pyszne, orzeźwiające, cytrynowe...

ciacho szpinakowe

Dodane przez: agus11013

CIASTO SZPINAKOWE

Pyszne, zielone, ciasto na każdą...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE