Ciasto z serem i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt jasny: białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać cukier a następnie po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia (tylko spód), wlać ciasto i piec w temperaturze 160 - 170ºC około 20 minut.
2.Biszkopt ciemny: białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać cukier a następnie po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta, dodać kakao. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia (tylko spód), wlać ciasto i piec w temperaturze 160 - 170ºC około 20 minut
3.Sernik: margarynę utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać żółtka. Dodać ser i budyń. Białka ubić i delikatnie wmieszać do sera. Wlać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok. 60 minut w temp. 150-160ºC.
4.Krem: szklankę mleka zagotować z cukrami. W pozostałym mleku roztrzepać żółtka i mąki. Wlać na gotujące mleko i zagotować ciągle mieszając. Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać wystudzony budyń.
5.Masa truskawkowa: truskawki zagotować, dodać suche galaretki. Dobrze wymieszać i wystudzić.
Komentarze