Ciasto z serem i truskawkami

4.34 (178 ocen)

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszne ciasto na każdą okazję. Pięknie się prezentuje i doskonale smakuje. Inspiracja Wielka Księga Ciast Siostry Anastazji.

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • biszkopt jasny (na formę 23 x 38 cm):
    4 jaja
    4 łyżki cukru kryształu
    4 łyżki mąki pszennej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    biszkopt ciemny:
    4 jaja
    4 łyżki cukru kryształu
    3 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka kakao
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    sernik:
    1 kg zmielonego sera (ja używam z wiaderka)
    40 dag cukru pudru
    25 dag margaryny
    2 budynie waniliowe z cukrem (na ½ l mleka)
    10 jaj

    krem:
    3 szkl. mleka
    7 łyżek cukru kryształu
    małe opakowanie cukru wanilinowego
    3 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 żółtka
    300 g masła

    masa truskawkowa:
    1 kg mrożonych truskawek
    3 galaretki truskawkowe

    dodatkowo:
    polewa
Wystaw ocenę:

4.34 (178 ocen)

Ciasto z serem i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt jasny: białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać cukier a następnie po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia (tylko spód), wlać ciasto i piec w temperaturze 160 - 170ºC około 20 minut.
  • 2. Biszkopt ciemny: białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać cukier a następnie po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta, dodać kakao. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia (tylko spód), wlać ciasto i piec w temperaturze 160 - 170ºC około 20 minut
  • 3. Sernik: margarynę utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać żółtka. Dodać ser i budyń. Białka ubić i delikatnie wmieszać do sera. Wlać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok. 60 minut w temp. 150-160ºC.
  • 4. Krem: szklankę mleka zagotować z cukrami. W pozostałym mleku roztrzepać żółtka i mąki. Wlać na gotujące mleko i zagotować ciągle mieszając. Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać wystudzony budyń.
  • 5. Masa truskawkowa: truskawki zagotować, dodać suche galaretki. Dobrze wymieszać i wystudzić.
  • 6. Przełożenie: biszkopt ciemny - połowa kremu - sernik - druga połowa kremu - truskawki - biszkopt jasny - polewa
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Ser biały Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

4.48 (157 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto z truskawkami i galaretką

4.48 (157 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ciasto z truskawkami i galaretką

RedakcjaPP Pyszne i efektowne.

To może cię zainteresować