Szpinakowe ciasto z kremem pomarańczowym

  • wyświetlono: 12037 |
  • dodany do książki kucharskiej: 12 |
  • polecenia: 1

Ciasto w pięknym, wiosennym kolorze, a to wszystko za sprawą szpinaku. Upieczone w formie wieńca i przełożone kremem pomarańczowym, cieszy nie tylko podniebienie, ale ciekawie się prezentuje.

Mniam1
  • 23 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

CIASTO ZE SZPINAKIEM:

5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju rzepakowego
200 g szpinaku świeżego
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia   

KREM POMARAŃCZOWY:

2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
skórka otarta z 2 pomarańczy
3 łyżki cukru
2 łyżeczki żelatyny
3 żółtka
1 budyń waniliowy
200 g śmietanki kremówki 30%

DEKORACJA:
100 g czekolady białej
ok 100 g okruchów ciasta ze szpinakiem
1 łyżka masła
ciasteczka typu oreo
cząstki pomarańczy

Sposób przygotowania przepisu:

Szpinakowe ciasto z kremem pomarańczowym

  • Ciasto szpinakowe1. Liście świeżego szpinaku umyć pod bieżącą wodą, a następnie zmiksować blenderem na jednolite puree. 
    Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Stale ubijając wlać cienkim strumykiem olej, a następnie dołożyć szpinak. Na końcu wsypać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Przelać masę do tortownicy z kominem o średnicy 25 cm. Wcześniej wysmarowałam ją masłem i oprószyłam mąką.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175*C i piec przez około 45 min, do suchego patyczka. Ciasto wystudzić, ściąć wyrośniętą „górkę”, a resztę przekroić na trzy równe blaty. Ścięte ciasto rozkruszyć i  połączyć z rozpuszczoną białą czekoladą i masłem. Z takiej masy uformować parę zielonych kulek. Odłożyć do stężenia.
  • Budyń pomarańczowy2. Częścią soku z pomarańczy (ok 1/4 szklanki) zalać żelatynę i odstawić do napęcznienia. Pozostały sok wlać do garnuszka dodając skórkę pomarańczową z cukrem i zagotować. Przelać przez sito i wlać ponownie do garnka.
    Żółtka rozmącić razem z proszkiem budyniowym. Dodałam odrobinę soku z garnuszka, aby mieszanka była bardziej płynna. Wlać rozprowadzony proszek budyniowy z żółtkami, ugotować i zdjąć z ognia. Napęczniałą żelatynę rozpuścić i wlać do budyniu. Przestudzić mieszając co jakiś czas. Odłożyć łyżkę budyniu do dekoracji.
  • Krem3. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić i w paru porcjach wmieszać w przestudzony krem. Krem powinien być gęsty, więc przed nałożeniem można go jeszcze schłodzić. Przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką. Wyciskać punktowo na przekrojone krążki. Na wierzchu ułożyć zielone kulki, połówki ciastek oreo, cząstki pomarańczy i wycisnąć odłożony budyń pomarańczowy.

    Udanych wypieków i smacznego :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pomarańczena słodkokrem budyniowyDekoracjaciasta przekładaneciasta warstwoweciasto ze szpinakiemefektowne ciastokrem pomarańczowyciasto na imprezęszpinakowe ciastoprzepis_miesiąca1000wiosenne słodkościciasta z krememszpinak na słodko

Komentarze

Podobne przepisy

Piernik z kremem pomarańczowym

Dodane przez: rzelkazag

Piernik z kremem pomarańczowym

Idealne ciasto na świąteczny stół.

Piernik kanadyjski (herbaciany) z kremem daktylowo-pomarańczowym

Dodane przez: aniak4

Piernik kanadyjski (herbaciany) z kremem...

Mięciutki piernik herbaciany, zwany...

rolada

Dodane przez: viki2903

Rolada piernikowa z kremem pomarańczowym

Pyszne korzenne ciasto z orzeźwiającym...

image-1tgufuc

Dodane przez: JulkaTomeczek

Ciasto pomarańczowe z galaretką

Pyszne i orzeźwiające ciasto które...

Ciasto orzechowe z kremem

Dodane przez: Skotka

Ciasto orzechowe z kremem

Kruche ciasto z winnym dżemem,...

Ciasto pomarańczowe

Dodane przez: Świat Wypieków

Ciasto pomarańczowe z makiem

Ciasto jest dość zbite, ale i wilgotne....