Szpinakowe ciasto z kremem pomarańczowym

4.95 (202 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto w pięknym, wiosennym kolorze, a to wszystko za sprawą szpinaku. Upieczone w formie wieńca i przełożone kremem pomarańczowym, cieszy nie tylko podniebienie, ale ciekawie się prezentuje.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO ZE SZPINAKIEM:

    5 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka oleju rzepakowego
    200 g szpinaku świeżego
    1 szklanka mąki pszennej
    1 szklanka mąki krupczatki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia   

    KREM POMARAŃCZOWY:

    2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
    skórka otarta z 2 pomarańczy
    3 łyżki cukru
    2 łyżeczki żelatyny
    3 żółtka
    1 budyń waniliowy
    200 g śmietanki kremówki 30%

    DEKORACJA:
    100 g czekolady białej
    ok 100 g okruchów ciasta ze szpinakiem
    1 łyżka masła
    ciasteczka typu oreo
    cząstki pomarańczy
Wystaw ocenę:

4.95 (202 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Szpinakowe ciasto z kremem pomarańczowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto szpinakowe 1. Liście świeżego szpinaku umyć pod bieżącą wodą, a następnie zmiksować blenderem na jednolite puree. 
    Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Stale ubijając wlać cienkim strumykiem olej, a następnie dołożyć szpinak. Na końcu wsypać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Przelać masę do tortownicy z kominem o średnicy 25 cm. Wcześniej wysmarowałam ją masłem i oprószyłam mąką.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175*C i piec przez około 45 min, do suchego patyczka. Ciasto wystudzić, ściąć wyrośniętą „górkę”, a resztę przekroić na trzy równe blaty. Ścięte ciasto rozkruszyć i  połączyć z rozpuszczoną białą czekoladą i masłem. Z takiej masy uformować parę zielonych kulek. Odłożyć do stężenia.
  • Budyń pomarańczowy 2. Częścią soku z pomarańczy (ok 1/4 szklanki) zalać żelatynę i odstawić do napęcznienia. Pozostały sok wlać do garnuszka dodając skórkę pomarańczową z cukrem i zagotować. Przelać przez sito i wlać ponownie do garnka.
    Żółtka rozmącić razem z proszkiem budyniowym. Dodałam odrobinę soku z garnuszka, aby mieszanka była bardziej płynna. Wlać rozprowadzony proszek budyniowy z żółtkami, ugotować i zdjąć z ognia. Napęczniałą żelatynę rozpuścić i wlać do budyniu. Przestudzić mieszając co jakiś czas. Odłożyć łyżkę budyniu do dekoracji.
  • Krem 3. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić i w paru porcjach wmieszać w przestudzony krem. Krem powinien być gęsty, więc przed nałożeniem można go jeszcze schłodzić. Przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką. Wyciskać punktowo na przekrojone krążki. Na wierzchu ułożyć zielone kulki, połówki ciastek oreo, cząstki pomarańczy i wycisnąć odłożony budyń pomarańczowy.

    Udanych wypieków i smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomarańcze Szpinak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować