Kruche ciasto z truskawkami

4.5 (187 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Obowiązkowe ciasto w sezonie na truskawki. Kruche, z dużą ilością owoców i kruszonki. Pyszne!

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -3 szklanki mąki pszennej
    -1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    -3 jaja
    -3 łyżki śmietany 18%
    -1 szklanka cukru
    -250 g zimnego masła
    -około 0,5 kg truskawek
    -szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Kruche ciasto z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i cukrem mieszamy w misce. Dodajemy pokrojone na kawałki masło i ręcznie zagniatamy kruszonkę, wyrabiając ją palcami. Dodajemy śmietanę, wbijamy jaja, zagniatamy na jednolite ciasto. 1/3 ciasta owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki.
  • 2 2. Resztą ciasta wylepiamy wysmarowaną masłem blachę 25x45 cm. Ciasto zapiekamy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  • 3 3. Na zapieczone, lekko ostudzone ciasto układamy truskawki.
  • 4 4. Wyjmujemy ciasto z zamrażarki i ręcznie rwiemy kruszonkę, posypując nią ciasto. Ciasto pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować