Ciasto szpinakowe z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Pyszne ciasto szpinakowe o pięknym zielonym kolorze, świetnie smakuje z kremem śmietanowym i truskawkami.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • ciasto:
    120 g świeżego szpinaku( lub 300 g mrożonego)
    3/4 szklanki oleju
    3 duże jajka
    1 szklanka cukru
    2 szklanki mąki krupczatki
    2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    masa truskawkowa:
    500 g truskawek
    1/2 szklanki cukru
    2 galaretki truskawkowe

    masa śmietanowa:
    500 ml śmietanki kremówki 30%
    galaretka cytrynowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto szpinakowe

Ciasto szpinakowe z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Świeży szpinak myjemy, osuszamy (mrożony rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody) i rozdrabniamy blenderem w niewielkiej ilości oleju.
    Jajka miksujemy z cukrem na puszystą i jasną masę. Wlewamy cienkim strumieniem olej cały czas miksując na niewielkich obrotach. Dodajemy w kilku partiach przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i miksujemy tylko do połączenia się składników. Na sam koniec dodajemy rozdrobniony szpinaki mieszamy ciasto łyżką. Ciasto wlewamy do blaszki o wymiarach 24 x24 cm wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez około 35-40 minut. Studzimy , ścinamy wierzch ciasta i kruszymy.
  • 2. Truskawki myjemy odcedzamy na durszlaku i miksujemy blenderem. Do truskawek dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretki (proszek ) dokładnie mieszamy i odstawiamy do stężenia. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1/2 szklance wrzątku i odstawiamy do stężenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod sam koniec ubijania wlewamy tężejącą galaretkę i dokładnie mieszamy. Na jeden blat ciasta wykładamy połowę masy śmietanowej i wstawiamy do lodówki na 10 minut. Następnie wykładamy masę truskawkową i wstawiamy do lodówki aby masa zastygła. Po tym czasie rozsmarowujemy pozostałą część masy śmietanowej( gdy lekko zastygła miksujemy mikserem). Wierzch posypujemy pokruszoną częścią ciasta. Wkładamy do lodówki aby ciasto stężało
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa śmietanowa Szpinak Truskawki Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować