Ciasto szpinakowe z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Świeży szpinak myjemy, osuszamy (mrożony rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody) i rozdrabniamy blenderem w niewielkiej ilości oleju.
Jajka miksujemy z cukrem na puszystą i jasną masę. Wlewamy cienkim strumieniem olej cały czas miksując na niewielkich obrotach. Dodajemy w kilku partiach przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i miksujemy tylko do połączenia się składników. Na sam koniec dodajemy rozdrobniony szpinaki mieszamy ciasto łyżką. Ciasto wlewamy do blaszki o wymiarach 24 x24 cm wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez około 35-40 minut. Studzimy , ścinamy wierzch ciasta i kruszymy.
2.Truskawki myjemy odcedzamy na durszlaku i miksujemy blenderem. Do truskawek dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretki (proszek ) dokładnie mieszamy i odstawiamy do stężenia. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1/2 szklance wrzątku i odstawiamy do stężenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod sam koniec ubijania wlewamy tężejącą galaretkę i dokładnie mieszamy. Na jeden blat ciasta wykładamy połowę masy śmietanowej i wstawiamy do lodówki na 10 minut. Następnie wykładamy masę truskawkową i wstawiamy do lodówki aby masa zastygła. Po tym czasie rozsmarowujemy pozostałą część masy śmietanowej( gdy lekko zastygła miksujemy mikserem). Wierzch posypujemy pokruszoną częścią ciasta. Wkładamy do lodówki aby ciasto stężało
Komentarze