ciasto truflowe

4.48 (201 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Przepis na to ciasto mama przyniosła z pracy i od razu poszło "na tapetę". Jego smak dosłownie mnie powalił, już po pierwszym kęsie wiedziałam, że to będzie moje ulubione ciasto. Jest bardzo proste do zrobienia i może wygląda niepozornie ale smak ma nieziemski. Polecam zwłaszcza wielbicielom trufli.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • *blaszka 23*23 cm
    Składniki:
    na ciasto:
    3 jajka
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    na krem:
    300 ml śmietanki kremówki
    300 g cukierków "trufle w czekoladzie"
    łyżka cukru pudru
    1 opakowanie śmietan fixu
    1/2 tabliczki mlecznej czekolady
Wystaw ocenę:

4.48 (201 ocen)

Ciasto truflowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Nadal ubijając dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Ciasto przełożyć do blaszki i piec w 180*C około 30 minut. Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty.
  • 2. Cukierki pokroić bardzo drobno. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietan fixem. Na końcu wmieszać cukierki. Masę podzielić na dwie części i przełożyć biszkopt. Wierzch posypać posiekaną czekoladą. Odstawić do schłodzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować