Ciasto pomarańczowe z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: miękkie masło utrzeć z cukrem, a następnie z żółtkami. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sok z pomarańczy. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z ciastem.
2.Masa makowa: mak sparzyć, dwukrotnie zmielić. Wymieszać z miodem i bakaliami. Dodać żółtka utarte z cukrem. Na koniec delikatnie połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek.
3.Połowę ciasta wlać na dno tortownicy (o wym.24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wyłożyć warstwę maku, a na nią drugą część ciasta. Piec ok.40 minut w 180 st. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i gorącą wodą i polać ostudzone ciasto. Udekorować kuleczkami cukrowymi.
Komentarze