Ciasto pomarańczowe z makiem

4.5 (158 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jest to moja propozycja, pysznego, aromatycznego i nie skomplikowanego świątecznego makowca. Jest łatwy do przygotowania i długo zachowuje świeżość.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto: 2 niepełne szklanki mąki
    5 jajek
    1 niepełna szklanka cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    200 g miękkiego masła
    sok z jednej pomarańczy
    masa makowa: 300 g maku
    2 jajka
    3-4 łyżki miodu
    3/4 szklanki posiekanych bakali (orzechów, żurawiny, rodzynek)
    ponadto: 1 szklanka cukru pudru
    2-3 łyżki soku z cytryny
    kuleczki cukrowe do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Makowiec Desery

Ciasto pomarańczowe z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: miękkie masło utrzeć z cukrem, a następnie z żółtkami. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sok z pomarańczy. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z ciastem.
  • Ciasto pomarańczowe z makiem 2. Masa makowa: mak sparzyć, dwukrotnie zmielić. Wymieszać z miodem i bakaliami. Dodać żółtka utarte z cukrem. Na koniec delikatnie połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek.
  • 3. Połowę ciasta wlać na dno tortownicy (o wym.24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wyłożyć warstwę maku, a na nią drugą część ciasta. Piec ok.40 minut w 180 st. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i gorącą wodą i polać ostudzone ciasto. Udekorować kuleczkami cukrowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować