Ciasto Japoniec

4.5 (144 ocen)

Moja ulubiona wersja makowca :)

Składniki:

  • jajka 8 szt
    mak 30 dkg
    jabłka 60 dkg
    cukier puder 30 dkg
    margaryna 1 kostka
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka
    orzechy włoskie 5 dkg
    grysik 10 łyżek
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Makowiec Desery

Ciasto japoniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • łączenie składników 1. Mak sparzyć z zmielić w maszynce. Margarynę zmiksować z cukrem, dodawać po jednym żółtku i łyżce maku. Następnie wymieszać ze startymi jabłkami, grysikiem, bakaliami i proszkiem do pieczenia. Na końcu połączyć z pianą z białek. Ciasto przelać na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia (20x35 cm) i piec 50 minut w temp. 180 stopni. Wystudzone udekorować polewą. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Mak Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować