Idealne na piknik,lunch do pracy i na drogę :)
Przyznam nieskromnie, że to jedno z najlepszych wytrawnych ciast, jakie udało mi się do tej pory poczynić:)
20 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na ciasto:
250 gramów mąki
4 jajka
100 ml mleka
70 gramów oleju (zwykłego lub kokosowego)
50 ml jogurtu naturalnego
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
masło do wysmarowania formy
bułka tarta do obsypania formy
1.Pieczarki i cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na 1 łyżce masła. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Pokrój drobno czosnek, podsmaż wraz z cebulą i pieczarkami na 1 łyżce masła. W rondelku rozpuść 70 gramów oleju kokosowego (jeśli go używasz). Odstaw do ostudzenia. Pokrój w drobną kostkę pozostałe składniki.
Oddziel żółtka od białek, ubij białka na sztywno, dodaj kolejno po jednym żółtku, olej, mleko oraz jogurt. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj do masy wraz ze wszystkimi składnikami, przyprawami oraz solą. Wymieszaj całość delikatnie i niedbale (w cieście mogą pozostać grudki).
Podłużną formę do babki wysmaruj masłem, następnie obsyp bułką tartą. Wlej ciasto do formy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na minimum 1 godzinę (do suchego patyczka).
Smacznego! :)
Komentarze