REKLAMA

Fit ciasto buraczane z bakaliami

wyświetlono: 195 | dodany do książki kucharskiej: 4 | polecenia: 0

Odkąd zaczęłam przygodę z ciastami na bazie warzyw, często piekę je na różne sposoby. Ciasto buraczane jest przepyszne, w ogóle nie wyczuwa się w nim smaku buraków, a za to nadają mu niesamowitą wilgoć i puszystość. Do tego mnóstwo bakalii i kokosowo-cynamonowa nuta sprawiają, że nie można poprzestać na jednym kawałku- i nic nie szkodzi, bo to ciasto na pewno nie wejdzie w boczki, a zaspokoi apetyt na słodkie :)

opublikowany: 03.04.2022
Udostępnij Pinterest
  • dla 10 osób
  • 60 min
  • Łatwy

Składniki:

  • -0,5 kg ugotowanych na miękko, ostudzonych i obranych buraków
    -100 g żurawiny suszonej
    -100 g rodzynek
    -2 łyżki kakao
    -2 duże jajka
    -1 szklanka oleju rzepakowego
    -1 szklanka mąki ryżowej
    -1/2 do 3/4 szklanki erytrytolu
    -1/2 szklanki mąki kokosowej
    -1 łyżeczka cynamonu
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ocena:

(średnia 5 z 8 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1 1. Buraki ścieramy na tarce o małych oczkach. W osobnej misce dokładnie miksujemy ze sobą mąki, proszek do pieczenia, erytrytol, cynamon, jaja i olej.
  • 2 2. Do zmiksowanego ciasta dodajemy buraki oraz kakao. Dokładnie miksujemy na gładką masę bez grudek. Wsypujemy bakalie i mieszamy przy użyciu szpatułki. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE