Ciasto mocno piernikowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto pachnące świętami

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 8 jaj
    2 szklanki cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    1 szklanka mąki ziemniaczanej
    Duże opakowanie przyprawy do piernika
    1 łyżka kakao.
    Masa:
    1,5 kostki masła
    2 opakowania pierników lukrowanych bez nadzienia
    Dodatkowo:
    2 tabliczki czekolady deserowej
    1 paczka pierników lukrowanych bez nadzienia
    Szklanka ajerkoniaku lub zwykłego alkoholu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik

Ciasto mocno piernikowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy cukier i miksujemy aż pianą będzie szklista. Dodajemy po jednym żółtka a następnie nadal miksując dodajemy obie mąki i kakao oraz przyprawę do piernika. Ciasto pieczemy ok 35 minut w 170 stopniach. Po wystudzeniu przekrawamy na dwie części.
    Masa:1,5 paczki pierników rozkruszamy i rozpuszczamy w pół szklanki podgrzanej wody do uzyskania gęstej masy. Po wystudzeniu miksujemy z masłem. Pierwszy blat skrapiamy alkoholem i smarujemy połową kremu. Przykrywamy drugim blatem. Na nim wykładamy drugą część kremu. Na wierzchu układamy pozostale pierniki . Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać wierzch ciasta.

Porady

Ciasto chłodzimy kilka godzin w lodówce aż smaki się przegryza

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować