Ciasto mocno piernikowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy cukier i miksujemy aż pianą będzie szklista. Dodajemy po jednym żółtka a następnie nadal miksując dodajemy obie mąki i kakao oraz przyprawę do piernika. Ciasto pieczemy ok 35 minut w 170 stopniach. Po wystudzeniu przekrawamy na dwie części.
Masa:1,5 paczki pierników rozkruszamy i rozpuszczamy w pół szklanki podgrzanej wody do uzyskania gęstej masy. Po wystudzeniu miksujemy z masłem. Pierwszy blat skrapiamy alkoholem i smarujemy połową kremu. Przykrywamy drugim blatem. Na nim wykładamy drugą część kremu. Na wierzchu układamy pozostale pierniki . Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać wierzch ciasta.
Porady
Ciasto chłodzimy kilka godzin w lodówce aż smaki się przegryza
Komentarze