Piernikowe Ferrero

4.47 (146 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

połączenie piernikowego puszystego ciasta, chrupiących pralinek i musu czekoladowo-piernikowego.

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • (forma 20x30 cm)
    ciasto piernikowe:
    3 jajka
    3/4 szkl cukru
    1/4 szkl oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
    2 łyżki kakao
    3/4 szkl mąki
    mus czekoladowo-piernikowy:
    600 ml śmietany 30%
    3 łyżki cukru pudru
    1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
    150 g gorzkiej czekolady
    50 ml mleka
    1,5 łyżeczki żelatyny
    75 ml wody
    skórka otarta z 1 pomarańczy
    wierzch:
    100 g gorzkiej czekolady
    100 ml śmietany 30%
    1 łyżeczka syropu glukozowego (opcjonalnie- sprawi, że polewa będzie błyszcząca)
    dodatkowo:
    200 g pralinek
    1 wafelek orzechowy
Wystaw ocenę:

4.47 (146 ocen)

Piernikowe ferrero - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto:
    (forma 20x30cm)
    Białka ubijamy z cukrem na sztywno, następnie dodajemy żółtka, a potem olej. Do masy przesypujemy mąkę,kakao, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy.
    Ciasto przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczmy przez 30 minut w 175 stopniach.
    mus czekoladowo-piernikowy:
    Żelatynę namaczamy w wodzie, a następnie podgrzewamy przez 15 sekund w mikrofali, mieszamy aby się rozpuściła, studzimy.
    100 ml śmietany mieszamy w 50 ml mleka podgrzewamy, zdejmujemy z ognia i rozpuszczamy w mieszance czekoladę, studzimy. Resztę śmietany ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, przyprawę do piernika i otartą skórkę z pomarańczy.
    Łączymy ostudzony krem czekoladowy z ubitą śmietaną (robimy to partiami), a następnie z ostudzoną żelatyną (najlepiej jedną część masy wymieszać w oddzielnym naczyniu z żelatyną ,a potem dodać do reszty kremu)

    Złożenie:
    Ciasto piernikowe smarujemy cienką warstwą musu. Mus posypujemy posiekanymi pralinkami ferrero wymieszanymi z posiekanym wafelkiem. Nakładamy resztę musu czekoladowo-piernikowego. Wierzch polewamy ostudzoną czekoladą rozpuszczoną w śmietanie (jeśli do masy czekoladowej dodamy glukozę polewa będzie bardziej błyszcząca). Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin. (najlepiej na noc)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Czekolada

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować