Piernikowe ferrero - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto:
(forma 20x30cm)
Białka ubijamy z cukrem na sztywno, następnie dodajemy żółtka, a potem olej. Do masy przesypujemy mąkę,kakao, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy.
Ciasto przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczmy przez 30 minut w 175 stopniach.
mus czekoladowo-piernikowy:
Żelatynę namaczamy w wodzie, a następnie podgrzewamy przez 15 sekund w mikrofali, mieszamy aby się rozpuściła, studzimy.
100 ml śmietany mieszamy w 50 ml mleka podgrzewamy, zdejmujemy z ognia i rozpuszczamy w mieszance czekoladę, studzimy. Resztę śmietany ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, przyprawę do piernika i otartą skórkę z pomarańczy.
Łączymy ostudzony krem czekoladowy z ubitą śmietaną (robimy to partiami), a następnie z ostudzoną żelatyną (najlepiej jedną część masy wymieszać w oddzielnym naczyniu z żelatyną ,a potem dodać do reszty kremu)
Złożenie:
Ciasto piernikowe smarujemy cienką warstwą musu. Mus posypujemy posiekanymi pralinkami ferrero wymieszanymi z posiekanym wafelkiem. Nakładamy resztę musu czekoladowo-piernikowego. Wierzch polewamy ostudzoną czekoladą rozpuszczoną w śmietanie (jeśli do masy czekoladowej dodamy glukozę polewa będzie bardziej błyszcząca). Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin. (najlepiej na noc)
Komentarze