Piernikowe Ferrero

  • wyświetlono: 1366 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

połączenie piernikowego puszystego ciasta, chrupiących pralinek i musu czekoladowo-piernikowego.

viki2903
  • 10 porcje
  • 180min
  • Średni

Składniki

(forma 20x30 cm)
ciasto piernikowe:
3 jajka
3/4 szkl cukru
1/4 szkl oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyżki kakao
3/4 szkl mąki
mus czekoladowo-piernikowy:
600 ml śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
150 g gorzkiej czekolady
50 ml mleka
1,5 łyżeczki żelatyny
75 ml wody
skórka otarta z 1 pomarańczy
wierzch:
100 g gorzkiej czekolady
100 ml śmietany 30%
1 łyżeczka syropu glukozowego (opcjonalnie- sprawi, że polewa będzie błyszcząca)
dodatkowo:
200 g pralinek
1 wafelek orzechowy

Sposób przygotowania przepisu:

Piernikowe Ferrero

  • 1. ciasto:
    (forma 20x30cm)
    Białka ubijamy z cukrem na sztywno, następnie dodajemy żółtka, a potem olej. Do masy przesypujemy mąkę,kakao, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy.
    Ciasto przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczmy przez 30 minut w 175 stopniach.
    mus czekoladowo-piernikowy:
    Żelatynę namaczamy w wodzie, a następnie podgrzewamy przez 15 sekund w mikrofali, mieszamy aby się rozpuściła, studzimy.
    100 ml śmietany mieszamy w 50 ml mleka podgrzewamy, zdejmujemy z ognia i rozpuszczamy w mieszance czekoladę, studzimy. Resztę śmietany ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, przyprawę do piernika i otartą skórkę z pomarańczy.
    Łączymy ostudzony krem czekoladowy z ubitą śmietaną (robimy to partiami), a następnie z ostudzoną żelatyną (najlepiej jedną część masy wymieszać w oddzielnym naczyniu z żelatyną ,a potem dodać do reszty kremu)

    Złożenie:
    Ciasto piernikowe smarujemy cienką warstwą musu. Mus posypujemy posiekanymi pralinkami ferrero wymieszanymi z posiekanym wafelkiem. Nakładamy resztę musu czekoladowo-piernikowego. Wierzch polewamy ostudzoną czekoladą rozpuszczoną w śmietanie (jeśli do masy czekoladowej dodamy glukozę polewa będzie bardziej błyszcząca). Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin. (najlepiej na noc)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

czekoladaświętapralinkiciasto czekoladowemus czekoladowyciasto na świętaciasto piernikowepiernik z kremem

Komentarze

Podobne przepisy

ferrerroche2

Dodane przez: 000e

Ciasto jak Ferrero Rocher

Delikatny czekoladowo orzechowy...

Czekoladowy Sernik Ferrero Rocher

Dodane przez: Kulinarne Co Nieco

Czekoladowy Sernik Ferrero Rocher

Aksamitny i mocno czekoladowy sernik...

Rolada piernikowa

Dodane przez: Bo-Bożena

Rolada piernikowa

Wilgotny, piernikowy biszkopt,...

Tort piernikowy

Dodane przez: bienpyt

Tort piernikowy

Ciasto z dodatkiem przyprawy piernikowej,...

Tort Ferrero Rocher

Dodane przez: Słodkie co nieco

Tort Ferrero Rocher na stevii

Obłędny w smaku czekoladowo orzechowy...

PIERNIKOWY SERNIK

Dodane przez: Babcia Tereska

PIERNIKOWY SERNIK

Świąteczny sernik o smaku piernikowym....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE