Ciasto piernikowe z nutą alkoholu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy cukier i miksujemy aż pianą będzie szklista. Następnie stale miksując dodajemy żółtka , mąkę , proszek do pieczenia, kakao i przyprawę do piernika. Pieczemy ciasto w 170 stopniach ok 30 minut. Owoce zalewamy rumem i odstawiamy przynajmniej na 2 godziny.
Krem.
Mleko podgrzewamy, wkruszamy do niego pierniki. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Studzimy. Masło miksujemy, dodajemy po łyżce masy z pierników i owoce z rumu.
Biszkopt nasączamy rumem, wykładamy masę z pierniczków. Na wierzchu układamy biszkopty.
Polewa.
Do rondelka wkładamy margarynę, cukier i kakao. Całość rozpuszczamy. Wsypujemy suchą galaretkę. Mieszamy aż się rozpuści. Na końcu dodajemy śmietanę, mieszamy aż uzyskamy gładką, błyszczącą polewę. Polewą zalewamy wierzch ciasta. Posypujemy posypkami. Wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
Porady
Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia. Będzie też lepiej się kroiło
Komentarze