ŚWIĄTECZNE CIASTO PIERNIKOWE Z ANANASEM

  • wyświetlono: 1605 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Przepis na pyszne ciasto piernikowe z ananasem, o aromatycznym lecz delikatnym smaku, z kawałkami egzotycznych owoców, lekką jak puch pianką śmietankową, pokryte delikatnie czekoladą i wiórkami kokosowymi.

1abc1a
  • 14 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

Ciasto:
- masło (130 g.)
- jajka (4 duże)
- cukier (1/2 szkl.)
- miód (200 g.)
- mąka pszenna (450g.)
- śmietana (3 duże łyżki)
- kakao (2 łyżki)
- przyprawa do piernika ( 1 opakowanie 15 g.)
- soda (1,5 łyżeczki)
- sól (szczypta)

Pianka:
- galaretka ananasowa (2 opakowania) + gorąca woda (2 szkl.)
- śmietanka kremówka 30 % (500 ml.)
- cukier puder (1 łyżka)
- ananas z puszki

Polewa:
- czekolada gorzka (100 g.)
- śmietanka kremówka 30% (100 ml.)

Dodatkowo:
- wiórki kokosowe (do posypania góry ciasta)
- syrop (z puszki ananasa)

* foremka 24cm. x 32cm.
* 1 szklanka = 250 ml.

Sposób przygotowania przepisu:

ŚWIĄTECZNE CIASTO PIERNIKOWE Z ANANASEM

  • 1. - Masło ucieramy na puszysto, dodajemy cukier, miód, żółtka, jogurt grecki, mąką, kakao, przyprawę do piernika, sodę i miksujemy do połączenia się składników.
    Białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywno i łączymy z piernikową masą ciasta.
    Masę wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia foremkę, wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra-dół w 180* C około 40 min.
    Gdy ciasto się upiecze zostawiamy je do wystudzenia, a następnie przekrawamy je na 2 blaty.

    - Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia.
    Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i ostudzoną galaretkę. Jeszcze chwilkę mieszamy masę aż dobrze połączy się z galaretką.

    - Na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy 1 blat ciasta, na niego kładziemy plastry ananasa z puszki i masę kremową. Wstawiamy do zamrażalki na 10 min.

    - W rondelku podgrzewamy śmietankę kremówkę , dodajemy gorzką czekoladę i mieszamy aż składniki się połączą (nie gotujemy). Odstawiamy polewę do wystudzenia.

    - Ciasto wyciągamy z zamrażalki, wykładamy na nim drugi blat ciasta piernikowego i nasączamy go sokiem z puszki po ananasach.
    Na koniec wylewamy ostudzoną polewę czekoladową, wyrównujemy i posypujemy wiórkami kokosowymi.

    - Ciasto wstawiamy do lodówki i chłodzimy od 4 h. - 24 h.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ciastopiernikciasto świąteczneWigiliapodwieczorekciasto z ananasemprzepisy świąteczneciasto piernikoweprzepis świąteczny

Komentarze

Podobne przepisy

Kokosowe Ciasto z Ananasem

Dodane przez: Konto nieaktywne

Kokosowe Ciasto z Ananasem

Delikatne, wilgotne połączenie...

Ciasto dyniowe z ananasem

Dodane przez: Kloruś

Ciasto dyniowe z ananasem

To ciasto jest po prostu przepyszne!...

Ciasto marmurkowe z ananasem

Dodane przez: mzka

Ciasto marmurkowe z ananasem

To ciasto jest w mojej rodzinie...

Ciasto marmurkowe z ananasem

Dodane przez: mzka

Ciasto marmurkowe z ananasem

To ciasto jest w mojej rodzinie...

Ciasto orzeźwiające cytrynowe z ananasem

Dodane przez: Michał Dobras

Ciasto orzeźwiające cytrynowe z ananasem

Ciasto jest lekkie jak chmurka,...

Ciasto piernikowe z cukrową posypką.

Dodane przez: BABECZKA 35

Ciasto piernikowe z cukrową posypką

Na świąteczny stół polecam takie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE