Ciasto piernikowe

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Taki zapach w kuchni świadczy o bliskości świąt :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka jabłek startych na średnich oczkach
    1 1/2 szklanki cukru
    125 gram masła
    2 jajka
    1 1/2 szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki sody
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka mielonych goździków
    1 łyżeczka mielonego imbiru
    1 łyżeczka gałki muszkatołowej
    Szczypta soli
    Cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik

Ciasto piernikowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuścić. Dodać tarte jabłka, cukier, przyprawy oraz sól. Całość zagotować.
  • 2. Do przestudzonych jabłek z przyprawami dodajemy żółtka oraz przesianą mąkę z sodą. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
  • 3. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do ciasta. Bardzo delikatnie łączymy składniki. Prostokątną formę wykładamy papierem do pieczenia.
    Piekarnik rozgrzewamy 180 stopni, funkcja pieczenia góra dół. Pieczemy 50 minut.
  • 4. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
    SMACZNEGO
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Gałka muszkatołowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.47 (146 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

ferrero

To może cię zainteresować