Ciasto Kubuś

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Parę dni strajkowałam i nie było ciasta w domu,więc mąż tak mi miętolił dziurę w brzuchu, aż w końcu uległam hi hi hi i zrobiłam.Może to nie sernik,jabłecznik czy makowiec lecz ciasto wyszło pyszne. Oceńcie sami.

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:

    4 jajka
    2 łyżki cukru
    3 łyżki mąki pszennej typ 450
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    Masa z Kubusia:

    750 ml soku marchewkowego
    3 budynie waniliowe
    2 łyżki cukru waniliowego
    250 g masła w temperaturze pokojowej
    Krem śmietankowy:

    500 ml śmietanki 30% (dobrze schłodzonej)
    1 galaretka pomarańczowa
    250 ml gorącej wody


    Dodatkowo:

    kajmak o smaku kukułka
    masło 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty Sok

Ciasto kubuś - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto Kubuś 1. Ubijamy jaja z cukrem na puch, masa potraja swoją objętość. Obydwie mąki przesiewamy nad ubitymi jajami i delikatnie mieszamy w jedna stronę.
  • Ciasto Kubuś 2. Formę formę prostokątną uniwersalną wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto na biszkopt.Pieczemy 25 minut w 170 stopniach.
  • Ciasto Kubuś 3. Po upieczeniu wyjmujemy z formy razem z papierem do pieczenia.
  • Ciasto Kubuś 4. Miękkie masło miksujemy i dodajemy do niego partiami zimny budyń. Wychodzi smaczny krem który przekładamy na biszkopt i równo rozprowadzamy,wstawiamy do lodówki.
  • Ciasto Kubuś 5. Ubijamy śmietanę i wlewamy ostudzoną galaretkę ciurkiem nadal miksując. Przekładamy śmietanę na krem marchewkowy.
  • Ciasto Kubuś 6. Kajmak pół puszki rozpuszczamy w garnuszku z masłem i polewamy krem śmietankowy i do lodówki do stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Soki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować