Polecam wam ten pyszny deser.Same smakołyki w nim się znajdują. Prażony słonecznik,jabłuszka w karmelu( cukier trzcinowy zmielony dałam) do tego pyszna śmietana i amarantus-ki orzechowe
Jabłuszka w karmelu z prażonym słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Amarantu-ski łamiemy w palcach i wkładamy do czterech szklaneczek(2 na szklaneczkę).
2.Śmietanę schłodzoną ubijam na sztywno z cukrem( ksylitolem) i wkładam do szklaneczek.
3.Słonecznik prażę na suchej patelni z odrobiną soli i ostudzony posypuje na śmietanę.Teraz warstwa amarantusów, śmietana.
4.Jabłuszka myje wycinam gniazdka i kroje w drobna kosteczkę,prażę na patelni z cukrem trzcinowym i ostudzone kładę na śmietanę,dekoruję obranym winogronem i resztą prażonego słonecznika. Schładzam deser i podaję. Pyszny i jeszcze raz pyszny.
Komentarze