Ciasto Kubuś

4.5 (181 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto idealne zwłaszcza dla dzieci :) Jest to biszkopt, warstwa kremu na bazie śmietanki i pyszny, przecierowy budyń. Ciasto nie jest mdłe, ani przesłodzone. „Kubusiowy” krem wprowadza pyszny, nowy smak. Polecam !

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    3 jajka
    1/3 szklanki + 1 łyżka cukru
    1/3 szklanki + 1 łyżka mąki
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    Krem „kubusiowy”:
    1 litr soku przecierowego typu „Kubuś”,”Pysio”- w kolorze pomarańczowym
    3 budynie, na 0,5 l mleka każdy
    3 łyżki cukru
    150 g masła, miękkiego

    Krem śmietankowy:
    500 ml śmietany kremówki
    250 g serka mascarpone
    2 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Ciasto kubuś - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczniemy od biszkoptu. Mąki przesiewamy miseczki.
    Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywną pianę (jak przy bezach). Gdy będą sztywne, powoli wsypujemy cukier cały czas miksując przez ok. 3 min, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie dodajemy żółtka, cały czas miksując na najniższych obrotach. W kilku partiach dodajemy przesiane suche składniki, mieszając bardzo delikatnie dużą, drewnianą lub silikonową łyżką. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód) o wymiarach 36 x 24 cm
    Pieczemy w temperaturze 170° C przez ok. 25 min do tzw. suchego patyczka. Zostawiamy do wystudzenia.
    Gdy biszkopt będzie zimny, należy delikatnie odkroić boki.
  • 2. 750 ml soku umieścić w garnuszku i doprowadzić do wrzenia. Resztę soku wlać do miseczki, wsypać budynie i dokładnie wymieszać tak, aby nie było grudek. Gdy sok w garnuszku zacznie się gotować, wlać sok z budyniem i dokładnie wymieszać. Gotować do momentu zgęstnienia masy. Wystudzić.
    Masło ubić na jasną i puszystą masę z cukrem pudrem (zajmuje to kilka minut). Cały czas miksując, dodawać łyżka po łyżce wystudzony budyń. Gotowy krem przełożyć na biszkopt i schłodzić w lodówce minimum 1 godzinę.
  • 3. Wszystkie składniki na warstwę śmietanową umieścić w misce i ubijać na najwyższych obrotach miksera do momentu, aż uzyskamy sztywny, puszysty, gęsty krem. Ciasto przykryć kremem i schłodzić w lodówce minimum 5-6 godzin (najlepiej całą noc).
    Przed podaniem ozdobić startą czekoladą.
    Smacznego !

Porady

Żeby zmienić kolor i smak masy wystarczy wybrać inny sok !

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować