Ciasto Kubuś

  • wyświetlono: 4979 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Ciasto idealne zwłaszcza dla dzieci :) Jest to biszkopt, warstwa kremu na bazie śmietanki i pyszny, przecierowy budyń. Ciasto nie jest mdłe, ani przesłodzone. „Kubusiowy” krem wprowadza pyszny, nowy smak. Polecam !

20180817_194046~2
  • 24 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

Biszkopt:
3 jajka
1/3 szklanki + 1 łyżka cukru
1/3 szklanki + 1 łyżka mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Krem „kubusiowy”:
1 litr soku przecierowego typu „Kubuś”,”Pysio”- w kolorze pomarańczowym
3 budynie, na 0,5 l mleka każdy
3 łyżki cukru
150 g masła, miękkiego

Krem śmietankowy:
500 ml śmietany kremówki
250 g serka mascarpone
2 łyżki cukru

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Kubuś

  • 1. Zaczniemy od biszkoptu. Mąki przesiewamy miseczki.
    Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywną pianę (jak przy bezach). Gdy będą sztywne, powoli wsypujemy cukier cały czas miksując przez ok. 3 min, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie dodajemy żółtka, cały czas miksując na najniższych obrotach. W kilku partiach dodajemy przesiane suche składniki, mieszając bardzo delikatnie dużą, drewnianą lub silikonową łyżką. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód) o wymiarach 36 x 24 cm
    Pieczemy w temperaturze 170° C przez ok. 25 min do tzw. suchego patyczka. Zostawiamy do wystudzenia.
    Gdy biszkopt będzie zimny, należy delikatnie odkroić boki.
  • 2. 750 ml soku umieścić w garnuszku i doprowadzić do wrzenia. Resztę soku wlać do miseczki, wsypać budynie i dokładnie wymieszać tak, aby nie było grudek. Gdy sok w garnuszku zacznie się gotować, wlać sok z budyniem i dokładnie wymieszać. Gotować do momentu zgęstnienia masy. Wystudzić.
    Masło ubić na jasną i puszystą masę z cukrem pudrem (zajmuje to kilka minut). Cały czas miksując, dodawać łyżka po łyżce wystudzony budyń. Gotowy krem przełożyć na biszkopt i schłodzić w lodówce minimum 1 godzinę.
  • 3. Wszystkie składniki na warstwę śmietanową umieścić w misce i ubijać na najwyższych obrotach miksera do momentu, aż uzyskamy sztywny, puszysty, gęsty krem. Ciasto przykryć kremem i schłodzić w lodówce minimum 5-6 godzin (najlepiej całą noc).
    Przed podaniem ozdobić startą czekoladą.
    Smacznego !

Porady

Żeby zmienić kolor i smak masy wystarczy wybrać inny sok !

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ciastokolorowe ciastodla dziecisokciasto z budyniemKubuśjesieńpysioCiasto dla dzieciciasto kubuściasto z krememkolorowy krem

Komentarze

Podobne przepisy


Ciasto"kukułka"

Dodane przez: Martyna1991

Ciasto "kukułka"

Kakaowy biszkopt przełożony delikatnie...

Ciasto Kubuś

Dodane przez: blog_magicznezyciemarty

Ciasto Kubuś

To był mój pierwszy raz i mimo,...

image-0giovjl

Dodane przez: agnieszka1990

Ciasto Kubuś

moja wersja ciasta znanego jako...

image-1vih1mj

Dodane przez: Maria da leccarsi le dita

CIASTO "KUBUŚ"

Pyszne ciasto, które pamiętam z...

Ciasto Kubuś

Dodane przez: JoannaG

Ciasto Kubuś

Parę dni strajkowałam i nie było...

ciasto Kubuś

Dodane przez: elka72

Ciasto Kubuś

Znane i lubiane ciasto chyba przede...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE