Karkówka zapiekana w winie

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób

Zaraz ktoś powie upał, a ona picze mięso. Fakt gorąco jak diabli dziś dlatego mięsko zapeklowałam wieczorem a dziś o 5 rano wstawiłam. Piekło się spokojnie półtorej godziny w 200 stopniach,przykryte folia aluminiową. Pod koniec odchyliłam i dopiekłam

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • karkówka podłużny kawałek 1.5 kg ( można dociąć jeśli nie podoba się kształt )

    sól

    pieprz mielony ziołowy

    papryka czerwona słodka

    majeranek

    suszone pomidorki z czosnkiem

    czosnek 4 ząbki

    wino czerwone wytrawne
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka zapiekana w winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę prostokątną wykładamy folią aluminiową. Karkówkę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacieramy solą, pieprzem papryką mieloną,majerankiem i suszonymi pomidorkami z czosnkiem. Nacinamy w poprzek paski i wkładamy czosnek pokrojony w plasterki. Zalewamy winem i zakrywamy folia aluminiową i do lodówki. Rano wstawiamy do pieca i pieczemy w 200 stopniach półtorej godziny, Pod koniec pieczenia odkrywamy mięsko i dopiekamy je. Podajemy z ziemniaczkami i sałatką.

Porady

Można podać z ziemniaczkami i surówką

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować