Ciasto z Kubusiem i delicjami

4.47 (204 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Uwielbiam to ciasto letnią porą... Jest lekkie i nie za słodkie. To ciasto jest połączeniem dwóch słynnych ciast: Shreka oraz Kubusia.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • biszkopt (blaszka 26/24,5):

    mąka pszenna 1 szklanka,

    mąka ziemniaczana 0,5 szklanki,

    cukier 1 szklanka,

    proszek do pieczenia 1 łyżeczka,

    jajka 5 szt,


    masa Kubusiowa:

    Kubuś z pomarańczą 900 ml,

    budyń waniliowy 3 opakowania,


    masa śmietankowo-galaretkowa:

    śmietanka 30% 330 ml,

    galaretka pomarańczowa 1 szt,

    woda 1 szklanka,

    cukier puder 2 łyżki,


    dodatkowo:

    delicje pomarańczowe 2 opakowania,

    galaretka cytrynowa 3 szt,

    woda gorąca 4 szklanki,
Wystaw ocenę:

4.47 (204 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty Galaretki Sok

Ciasto z kubusiem i delicjami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do jajek dodajemy cukier i miksujemy mikserem. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiewamy do miski i mieszamy łyżką. Następnie mąki dodajemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia. Masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika.Pieczemy w 170-180st. C przez 30 min. do suchego patyczka. Upieczony biszkopt studzimy, następnie delikatnie zeskrobujemy wierzch biszkopta.

    Sok wlewamy do garnka( 600ml) i zagotowujemy, w pozostałym soku rozpuszczamy proszek budyniowy i wlewamy go na wrzący sok energicznie mieszając. Budyń gotujemy na małej mocy palnika przez 3min. Następnie wylewamy go na biszkopt i równomiernie rozsmarowujemy. Biszkopt najlepiej jest włożyć do specjalnego rantu do ciast z galaretką.

    Następnie w jednej szklance wody rozpuszczamy galaretkę. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, następnie stopniowo dodajemy tężejącą galaretkę. Gdy masa śmietanowo- galaretkowa będzie gęsta to wylewamy ją na delicje.

    Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w gorącej wodzie. Gdy zaczną tężeć to wylewamy je na wierzch ciasta. Galaretki nie mogą być zbyt płynne, ponieważ wypłyną nam wtedy poza ciasto.

Porady

Ciasto przechowujemy w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Delicje Galaretka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować