Ciasto kruche ze śliwkami i cynamonem

5 (1 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Wspaniałe kruche ciasto z dodatkiem świeżych śliwek i powideł śliwkowych. Podczas jego pieczenia za sprawą cynamonu unosi się wspaniały zapach w całym domu. Ciasto jest bardzo podzielne- idealne na przyjęcia i rodzinne spotkania.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • -250 g masła
    -3 szklanki przesianej mąki pszennej
    -2 jaja
    -1,5 szklanki cukru trzcinowego
    -1 łyżka mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
    -1 płaska łyżeczka cynamonu
    -1 łyżka aromatu migdałowego
    -szczypta soli

    Dodatkowo:
    -1 kg śliwek
    -4 łyżki powideł śliwkowych
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasto z owocami Kruche ciasto

Ciasto kruche ze śliwkami i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kopczyk 1. Obie mąki, proszek do pieczenia, cukry, cynamon i szczyptę soli wysypujemy na blat lub stolnicę. Dodajemy pokrojone na kawałki masło i siekamy siekaczką, aż masło będzie w drobnych kawałeczkach. Formujemy kopczyk, wbijamy jajka, wlewamy aromat, zagniatamy jednolite ciasto. Ciasto dzielimy na 2 części, jedna lekko większa od drugiej. Owijamy folią spożywczą i wkładamy na 20 minut do zamrażarki.
  • Przed upieczeniem 2. Blachę o średnicy 24x36 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Wyjmujemy większą część ciasta z zamrażarki, rozwałkowujemy i wykładamy do formy, równomiernie wylepiając. Ciasto nakłuwamy gęsto widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Podpiekamy przez 15 minut.
  • Ciasto przed upieczeniem 3. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i równomiernie smarujemy powidłami. Wykładamy wydrążone z pestek, umyte i osuszone na papierowym ręczniku połówki śliwek. Wyjmujemy mniejszą część ciasta z zamrażarki i ścieramy na wierzch na tarce o grubych oczkach.
  • Upieczone ciasto 4. Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy nadal w 180 stopniach przez 35 minut. Po upieczeniu studzimy 15 minut w lekko uchylonym piekarniku. Smacznego!

Porady

Do przygotowania ciasta można użyć innych ulubionych sezonowych owoców np. truskawek, gruszek, czy borówek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki Cynamon

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować