Fenomenalne ciasto drożdżowe. Wilgotne, ciężkie i idealnie wyrośnięte. Idealne do zabrania na piknik, czy do podania do popołudniowej kawy, lub kubka kakao.
30 min
Dla 10 osób
Średni
Składniki:
-600 g przesianej mąki pszennej
-50 g świeżych drożdży
-1 szklanka cukru
-2 łyżki cukru wanilinowego
-3 duże jaja
-5 łyżek oleju
-0,5 l mleka
-100 g masła roztudzonego i rozpuszczonego
-0,5 kg śliwek
Maślane ciasto drożdżowe ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozkruszamy palcami i zasypujemy dwiema łyżkami cukru. Czekamy aż zaczną się rozpuszczać. Gdy tak się stanie wlewamy lekko ciepłe mleko i dodajemy 6 łyżek mąki. Mieszamy dokładnie, aby nie było grudek. Zaczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.Pozostałą mąkę wsypujemy do miski, razem z pozostałym cukrem, cukrem wanilinowym, masłem, olejem. Wbijamy jaja, wlewamy wyrośnięty zaczyn, dokładnie miksujemy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (będzie płynne i tak ma być). Układamy połówki śliwek (opadną na dno, tak też ma być :)). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 45-50 minut. Po upieczeniu ciasto studzimy w lekko uchylonym piekarniku przez pół godziny. Smacznego!
Komentarze