Maślane ciasto drożdżowe ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Fenomenalne ciasto drożdżowe. Wilgotne, ciężkie i idealnie wyrośnięte. Idealne do zabrania na piknik, czy do podania do popołudniowej kawy, lub kubka kakao.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • -600 g przesianej mąki pszennej
    -50 g świeżych drożdży
    -1 szklanka cukru
    -2 łyżki cukru wanilinowego
    -3 duże jaja
    -5 łyżek oleju
    -0,5 l mleka
    -100 g masła roztudzonego i rozpuszczonego
    -0,5 kg śliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe

Maślane ciasto drożdżowe ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Drożdże rozkruszamy palcami i zasypujemy dwiema łyżkami cukru. Czekamy aż zaczną się rozpuszczać. Gdy tak się stanie wlewamy lekko ciepłe mleko i dodajemy 6 łyżek mąki. Mieszamy dokładnie, aby nie było grudek. Zaczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2 2. Pozostałą mąkę wsypujemy do miski, razem z pozostałym cukrem, cukrem wanilinowym, masłem, olejem. Wbijamy jaja, wlewamy wyrośnięty zaczyn, dokładnie miksujemy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (będzie płynne i tak ma być). Układamy połówki śliwek (opadną na dno, tak też ma być :)). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 45-50 minut. Po upieczeniu ciasto studzimy w lekko uchylonym piekarniku przez pół godziny. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Śliwki Mleko Masło Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować