Ciasto kefirowe z borówkami

3 (1 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszne ciasto przygotowane na kefirze z dodatkiem borówek. Ciasto jest puszyste, delikatne i pięknie wyrasta. Polecam.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 jajka
    3/4 szkl ksylitolu
    3/4 szkl kefiru
    0,5 szkl oleju
    3 szkl mąki orkiszowej jasnej
    3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    kruszonka :
    1 łyżka masła
    2 łyżki ksylitolu
    1łyżka mąki orkiszowej jasnej
    1 łyżka mąki kokosowej
    2 łyżki kaszy manny
    3 garście borówek
    blaszka 24 x 24
    papier do pieczenia
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Ciasto z owocami

Ciasto kefirowe z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Borówki myjemy i przekładamy na cedzak, odsączamy z wody. Jajka wybijamy do miski i dodajemy ksylitol, olej, kefir i miksujemy na gładką masę. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, ponownie miksujemy, aż składniki się połączą. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy przygotowane ciasto. Posypujemy kasza manną i układamy borówki.
    Składniki na kruszonkę wkładamy do miski i rękoma zagniatamy kruszonkę, posypujemy ciasto.
    Blaszkę z ciastem wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około godzinę. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować