Ciasto jogurtowe z jagodami i kruszonką

4 (2 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszne ciasto jogurtowe z jagodami. Ciasto jest puszyste i bardzo smaczne. Super smakuje z kubkiem gorącej kawy lub mleka. Polecam.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na ciasto :
    150 ml jogurtu naturalnego
    4 jajka
    1/2 szkl oleju
    3/4 szkl cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    2 szkl mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kaszy manny
    4 garście jagód
    Na kruszonkę :
    1 łyżka masła
    2 łyżki cukru
    2 łyżki mąki
    Ponadto :
    blaszka 24 x 24
    papier do pieczenia
    cukier puder do posypania ciasta
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Ciasto jogurtowe z jagodami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jagody myjemy i przekładamy na cedzak, odsączamy z wody. Do miski wkładamy wybite jajka, jogurt, olej, cukier waniliowy, cukier i miksujemy do połączenia. Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, ponownie miksujemy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy kasza manną.
    Wszystkie składniki na kruszonkę wkładamy do miski i zagniatamy. Na ciasto wykładamy jagody i posypujemy kruszonką.
    Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę. Upieczone ciasto studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować