Ciasto jogurtowe

5 (1 ocen)

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Podam wam sprawdzony prze ze mnie przepis na ciasto jogurtowe które podała mi moja przyjaciółka Ela. Ciasto świetnie nadaje się do każdego rodzaju owoców ja od siebie dodałam jabłka i daktyle. Fajne połączenie zwłaszcza z aromatem śmietankowym. Jeśli są koneserzy ciast to zachęcam do skorzystania z tego przepisu ciasto jest wilgotne i puchate, nadaje się dla gości jak również dla domowników.

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 szklanki mąki tortowej ( szklanka pojemność 210 ml ),

    1 szklanka cukru,

    3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia lub 1 opakowanie 15 g,

    1 jogurt 220 g u mnie śmietankowy,

    3 jajka,

    3/4 szklanki oleju,

    kilka kropel aromatu śmietankowego lub kto jaki lubi.



    dodatkowo :

    2 jabłka,

    75 g daktyli.
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto jogurtowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Do miski wbić całe jajka wsypać cukier i całość zmiksować mikserem na najwyższych obrotach na tak zwany kogel - mogel do połączenia się jajek z cukrem ( miksować tak długo aż w masie jajecznej nie będzie wyczuwalny cukier.
  • ciasto 2. Jak już mamy zmiksowaną masę jajeczną przygotować jogurt równie dobrze może być owocowy. Do masy jajecznej wsypać mąkę, proszek do pieczenia, wlać jogurt, olej oraz aromat dowolny i całość zmiksować na najwyższych obrotach miksera do połączenia się składników w całość. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
  • ciasto 3. Gdy mamy już zmiksowane ciasto, dodać daktyle pokrojone w mniejsze kawałki oraz jabłka obrane, oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę. Całość dokładnie wymieszać za pomocą łyżki do połączenia się ciasta z jabłkami i daktylami ( można dać owoce kto jakie chce lub rodzynki czy orzechy wszystko według swego uznania ).
  • ciasto 4. Gotowe ciasto przełożyć do blaszki 32 * 25 wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą ( ja papier zawsze przed przełożeniem ciasta odpowiedni kawałek miętolę zamaczam w wodzie i energicznym ruchem je prostuję dużo lepiej układa się taki w blaszce ). Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec 35 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia.
  • ciasto 5. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i studzić w blaszce. Gdy już całkowicie wystygnie posypać cukrem pudrem. Wyjąć z blaszki razem z papierem. Jeśli ktoś chce wyższe wystarczy podwoić wszystkie składniki to nie jest za chude ale myślę że mogłoby być wyższe, robiłam je pierwszy raz to i tak wyszło bardzo ładne. Kroi się bardzo fajnie nie kruszy się aż tak bardzo.
  • ciasto 6. Ciasto jogurtowe świetnie nadaje się dla gości jak i do popołudniowej kawki. Jeśli nie wiecie co zrobić z zalegającym w lodówce jogurtem to właśnie podałam wam jego rozwiązanie. Kto będzie chciał to skorzysta z przepisu. Jest bardzo proste w wykonaniu i mało czasochłonne.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować