Ciasto jogurtowe z białym serem

4.43 (187 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Uwielbiam takie ciasta, proste i szybkie do wykonania, a do tego niedrogie. Można je przygotować dla niespodziewanych gości lub tak po prostu na podwieczorek. A takie składniki najczęściej mamy w kuchni. Można je podać z filiżanką kawy, herbaty, kubkiem kakao czy mleka, co kto lubi. Dodam, że połączenia ser białego z wiórkami kokosowymi jest wspaniałe. Zapraszam :)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ser:
    25 dag sera białego półtłustego
    2 łyżki cukru
    1 cukier waniliowy
    1 budyń waniliowy
    1 jajka
    4 kopiaste łyżki wiórków kokosowych

    Ciasto:
    2 jajka
    półtorej szklanki mąki tortowej
    pół szklanki mąki krupczatki
    pół szklanki cukru
    2 cukry waniliowe
    100 ml oleju
    20 dag jogurtu naturalnego
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.43 (187 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto jogurtowe Ciasto

Ciasto jogurtowe z białym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa serowa: Do miski wbijamy jajko, dodajemy oba cukry, dodajemy ser i miksujemy blenderem ręcznym na gładką masę, następnie wsypujemy budyń i chwilę miksujemy, na koniec wsypujemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy.
  • 2. Ciasto: Jajka wbijamy do miski, wsypujemy oba cukry i miksujemy na puszystą masę, następnie wlewamy olej i chwilę miksujemy, dodajemy jogurt naturalny i dalej miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę krupczatkę, mąkę tortową i proszek do pieczenia, miksujemy do dokładnego połączenia się składników.
  • 3. Do pieczenia: Ciasto wykładamy na blaszkę o wymiarach około 25 cm x 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia, na ciasto kupkami wykładamy masę serową.
  • 4. Pieczenie: Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 45-50 minut. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone studzimy.
  • 5. Podanie: Gotowe ciasto kroimy i podajemy.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Blaszka o wymiarach około 25 cm x 21cm. Ciasto można pokroić na około 12 dużych kawałków. Ciasto można upiec w tortownicy o średnicy 23 cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować