Jogurtowe ciasto z rabarbarem

3.74 (19 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Niezwykle puszyste, wilgotne i delikatne ciasto, które przygotujecie dosłownie w kilka chwil. Gdy jest jeszcze ciepłe, ma przyjemnie chrupiącą skórkę i jest lekkie jak chmurka :) Przechowujcie w szczelnym pojemniku, długo zachowa świeżość.

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g masła

    1 szkl cukru

    3 jajka

    165 g gęstego jogurtu naturalnego

    260 g mąki pszennej + 2 łyżki

    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    szczypta soli



    4 łodygi rabarbaru

    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

3.74 (19 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Ciasto jogurtowe

Jogurtowe ciasto z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło, jajka i jogurt muszą być w temperaturze pokojowej aby nie wyszedł zakalec.

    Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić w niedużą kostkę. Wymieszać z 2 łyżkami mąki.

    Masło utrzeć z cukrem na puch. Cały czas miksując dodawać po jednym jajku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Do masy maślanej dodać połowę mąki, krótko zmiksować. Następnie połowę jogurtu, zmiksować. Czynność powtórzyć. Do ciasta dodać rabarbar i delikatnie wymieszać. Keksówkę lub tortownicę posmarować tłuszczem, posypać mąką i wylać ciasto. Piec ok 50-60 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Porady

Pamiętajcie, że składniki muszą być w temperaturze pokojowej, w przeciwnym wypadku może wyjść zakalec

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar Masło Jogurt grecki Jajka Mąka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować