REKLAMA

Jogurtowe ciasto z rabarbarem

wyświetlono: 13693 | dodany do książki kucharskiej: 4 | polecenia: 0

Niezwykle puszyste, wilgotne i delikatne ciasto, które przygotujecie dosłownie w kilka chwil. Gdy jest jeszcze ciepłe, ma przyjemnie chrupiącą skórkę i jest lekkie jak chmurka :) Przechowujcie w szczelnym pojemniku, długo zachowa świeżość.

opublikowany: 17.05.2022
Udostępnij Pinterest
  • dla 10 osób
  • 20 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g masła

    1 szkl cukru

    3 jajka

    165 g gęstego jogurtu naturalnego

    260 g mąki pszennej + 2 łyżki

    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    szczypta soli



    4 łodygi rabarbaru

    cukier puder do posypania
Ocena:

(średnia 3.65 z 17 głosów)

Jak zrobić Jogurtowe ciasto z rabarbarem?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło, jajka i jogurt muszą być w temperaturze pokojowej aby nie wyszedł zakalec.

    Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić w niedużą kostkę. Wymieszać z 2 łyżkami mąki.

    Masło utrzeć z cukrem na puch. Cały czas miksując dodawać po jednym jajku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Do masy maślanej dodać połowę mąki, krótko zmiksować. Następnie połowę jogurtu, zmiksować. Czynność powtórzyć. Do ciasta dodać rabarbar i delikatnie wymieszać. Keksówkę lub tortownicę posmarować tłuszczem, posypać mąką i wylać ciasto. Piec ok 50-60 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Porady

Pamiętajcie, że składniki muszą być w temperaturze pokojowej, w przeciwnym wypadku może wyjść zakalec

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: beetle hkl3

Ciasto jogurtowe z rabarbarem

Szybkie i smaczne sezonowe ciasto.

kategoria: Ciasta opublikowany: 29.04.2019 | wyświetlono: 578 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE