Ciasto jogurtowe z owocami lata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wyłóż jogurt naturalny, dodaj olej odmierzony w tym samym kubeczku i 4 jajka.
2.Całość miksujemy na średnich obrotach.
3.Umyj pojemniczek po jogurcie i użyj go jako miarki do odmierzenia maki i cukru. Do drugiej miski wsyp 3 kubeczki przesianej mąki, oraz kubeczek cukru. Dodaj cukier waniliowy lub wanilię i proszek do pieczenia.
Dokładnie wymieszaj suche produkty .
4.Następnie przesypujemy stopniowo suche produkty do masy jajecznej z jogurtem. Delikatnie mieszamy.
5.Masa będzie bardzo gęsta,ale taka ma być.
6.Blachę o wymiarach 35cm/28cm wyłóż papierem do pieczenia. Przygotowaną masę przekładamy na blachę i układamy na wierzchu owoce.
7.Pieczemy do suchego patyczke ok 60 minut w 190 st.C (do suchego patyczka, aby środek dobrze się wypiekł). Podczas pieczenia nie otwieramy puekarnika,aby ciadto nie opadło! Można dopiero sprawdzić patyczkiem okolo 5 minut przed wyjeciem ciasta.
Komentarze