Ferrero Rocher bez pieczenia

4.97 (148 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Przepyszne, mocno czekoladowe ciasto, które nie wymaga pieczenia. Jest łatwe do przygotowania i gwarantuję, że każdemu się uda. Goście byli nim zachwyceni :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 460 g masy kajmakowej

    500 g mascarpone

    250 ml śmietanki 30%

    100 g orzechów laskowych

    2 wafelki orzechowe w czekoladzie

    2 łyżki kakao

    1 łyżka cukru pudru

    ok 50 sztuk herbatników kakaowych


    1/2 tabliczki gorzkiej czekolady do posypania
Wystaw ocenę:

4.97 (148 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Kajmak

Ferrero rocher bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy uprażyć na suchej patelni. Przesypać na czystą ściereczkę i pocierając pozbyć się łupinek. Orzechy drobno posiekać.

    Schłodzone mascarpone i śmietankę ubić na puch. 1/3 kremu wymieszać z cukrem pudrem i odłożyć.

    Do pozostałego kremu dodać połowę orzechów, 2 łyżki kajmaku, kakao i drobno posiekane wafelki. Zmiksować.

    Resztę kajmaku lekko podgrzać (będzie łatwiej rozprowadzał się na herbatnikach) i wymieszać z pozostałymi orzechami.

    Foremkę (21x21cm) wyłożyć folią. Na dnie ułożyć warstwę herbatników, posmarować kremem orzechowym, przykryć herbatnikami. Posmarować kajmakiem, ułożyć kolejną warstwę herbatników. na wierzchu posmarować białą masę. Ciasto posypać startą gorzką czekoladą i/lub gorzkim kakao. Wstawić do lodówki na kilka godzin do chłodzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować