Ciasto czekoladowe z orzechami włoskimi

4.41 (172 ocen)

  • 50 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Ciasto czekoladowe z orzechami włoskimi to zawsze świetny pomysł na pyszny i słodki deser :)

  • 50 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 250g masła lub margaryny
    5 jajek
    2 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 szklanki cukru
    5 łyżek kakao
    ½ szklanki wody
    100-150g orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

4.41 (172 ocen)

Ciasto czekoladowe z orzechami włoskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Masło, cukier, cukier waniliowy, kakao i wodę rozpuszczamy w garczku, dokładnie mieszając ze sobą składniki. Odstawiamy do ostudzenia.
    2. Z masy odlewamy 1/2 szklanki na polewę do ciasta.
    3. Do ostudzonej masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz żółtka jajek.
    4. Ubijamy masę, a na pod koniec dodajemy ubitą pianę z białek jajek.
    5. Na sam koniec dodajemy orzechy włoskie.
    6. Ciasto wkładamy do brytfanny i pieczemy w 180 stopniach przez ok 40 minut.
    7. Po wyjęciu z piekarnika dekorujemy ciasto polewą i według uznania posypujemy orzechami lub posypką do ciast.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować