Ciasto drożdżowe z nadzieniem suszonych grzybów i pomidorów

4.9 (10 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Ciasto drożdżowe w postaci rolady do czerwonego barszczu. Do idealny dodatek zamiast uszów lub pasztecików. Ciasto jest smaczne również bez barszczu, tak kromki ciasta do rączki. Ciekawe połaszenie ciasta drożdżowego z grzybami i pomidorami w postaci suszonej.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • Forma: 12x24 cm
    Składniki ciasto:
    35 dag mąki + do podsypania
    2 dag świeżych drożdży
    Sól do smaku
    2 jajka
    4 dag stopionego masła
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    ½ szklanki ciepłego mleka(pojemność szklanki 200 ml)
    Tłuszcz do formy
    sezam do posypania ciasta
    Nadzienie:
    1 średnia cebula
    6 połówek suszonych pomidorów z zalewy
    Duża garść suszonych grzybów
    sól i pieprz do smaku
    Olej z suszonych pomidorów
Wystaw ocenę:

4.9 (10 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe z nadzieniem suszonych grzybów i pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: do miski wsypać przesianą mąkę, wlać ciepłe mleko, dodać pokruszone drożdże, zamieszać, odstawić by drożdże wyrosły w ciepłe miejsce. Jajka rozkłócić widelcem(niewielką część zostawić do posmarowania ciasta) wlać do mąki z rozczynem, dodać sól do smaku, jogurt, stopione masło wyrobić hakiem jednolitą masę. Odstawić ponownie w ciepłe miejsce by ciasto dobrze wyrosło. Grzyby zalać na noc wodą, następnie ugotować w tej wodzie grzyby, osączyć na sitku. Cebulę pokroić w kostkę. Grzyby zmielić. Na oleju z suszonych pomidorów podsmażyć cebulę, dodać grzyby i pokrojone w kostkę suszone pomidory, wymieszać, doprawić solą i pieprzem, podsmażyć całość. Wystudzić. Na stolnicę podsypaną delikatnie mąką przenieść ciasto, rozwałkować na wielkość formy, wyłożyć farsz, rozsmarować. Zwinąć w roladę, włożyć do formy. Odstawić ponownie do wyrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować pozostałym jajkiem, posypać sezamem. Wstawić do podgrzanego piekarnika i piec 50 minut w temp. 175 stopni na rumiany kolor. Po upieczeniu wyjąć z formy, wystudzić na kratce.

Porady

1. masło można zastąpić olejem - około 1/3 szklanki. 2. ciasto można posypać na wierzchu też kminkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować