Sos z grzybów suszonych

4.46 (185 ocen)

  • 12 godz. 40 min

Bardzo lubimy sos grzybowy z suszonych grzybów. Robię go raz w roku na Wigilię. Rodzina moja nie może się go doczekać.

  • 12 godz. 40 min

Składniki:

  • 2 garście grzybów suszonych
    1 cebula duża
    sól, pieprz
    masło klarowane
    1 łyżka płaska maki krupczatki
    300 ml śmietana kremówka 30 %
Wystaw ocenę:

4.46 (185 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Sos z grzybów suszonych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby zalewam zimną wodą i odstawiam na noc do namoczenia. Na drugi dzień przekładam grzyby do garnka razem z wodą od namaczania i gotuję do miękkości. Grzyby odcedzam kroję na kawałki mniejsze. Cebule obieram i drobno kroję. Przesmażam na maśle klarowanym można na oleju, dodaję grzyby i dalej przesmażam. Śmietanę wlewam do kubka dodaję, mąkę, dwie łyżki grzybów i sosu z patelni mieszam.

    Całość wlewam, energicznie mieszam i gotuję na wolnym ogniu aż sos zrobi się gęsty. Jak będzie za gęsty można dolać trochę wody od gotowania grzybów.Doprawiam solą, pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować