Staropolski sos z suszonych grzybów

4.47 (176 ocen)

  • 30 min

Najlepszy sos z suszonych grzybów wykonany z minimalnej ilości składników. Jest bardzo aromatyczny i pasuje jako dodatek do wielu dań.

  • 30 min

Składniki:

  • -szklanka suszonych grzybów
    -duża cebula
    -2 łyżki masła (czubate)
    -czubata łyżka mąki
    -sól, pieprz
    -woda
Wystaw ocenę:

4.47 (176 ocen)

Zobacz również:

Sosy Sos grzybowy

Staropolski sos z suszonych grzybów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suszone grzyby wkładamy do małego garnuszka, zalewamy 3 szklankami wody. Wkładamy całą cebulę (nie kroimy) i gotujemy aż grzyby będą miękkie. Po tym czasie wyławiamy grzyby i cebulę, cebulę wyrzucamy, a grzyby mielimy w maszynce lub w rozdrabniaczu. Na maśle robimy zasmażkę z mąką, rozprowadzamy ją wywarem z grzybów i dodajemy całość do garnuszka. Wrzucamy do sosu rozdrobnione grzyby, doprawiamy solą i pieprzem.

Porady

Przepis pochodzi z książki Ewy Aszkiewicz, pt. "Kuchnia polska". Sos jest odpowiedni do pieczonych mięs, do kotletów, polewam nim nawet wigilijne gołąbki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Suszone grzyby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować