Ciasto czekoladowo - wafelkowe

5 (2 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne ciasto składające się z biszkoptu oraz kremu o smaku czekoladowo - wafelkowym.
Idealne na różne okazje.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na biszkopt

    6 jajek
    1 szklanka cukru
    6 łyżek oleju
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1,5 szklanki mąki

    Krem budyniowy
    0,5 litra mleka
    0,5 szklanki cukru
    Po 2 łyżki mąki ziemniaczanej i pszennej
    Kostka masła 200 g

    Dodatkowo
    Słoiczek kremu czekoladowego 200 g
    200 g wafelków kakaowych w czekoladzie
    Szklanka herbaty z cytryną do nasączenia biszkoptu
    0,5 tabliczki mlecznej czekolady do dekoracji
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowo - wafelkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddziel od białek.
    Białka ubij na sztywno z cukrem dodaj żółtka, olej oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, ciasto wylej na blachę o wymiarach 26 x35 wyłóżonej papierem do pieczenia i piec około 25 minut w temperaturze 180 st.
    Po wystudzeniu przekrój na pół.

    Z pół litra mleka odlej 0, 5 szklanki mleka resztę mleka zagotuj z cukrem, obie mąki rozmieszaj w pozostałym mleku i wlej do gotującego się mleka ugotuj budyń zostaw do wystygnięcia.

    Miękkie masło utrzyj na puszystą masę dodaj po łyżce zimnego budyniu utrzyj puszysty krem dodaj krem czekoladowy i pokrojone wafelki, wymieszaj.

    Pierwszy blat biszkoptu nasącz i wyłóż większą część kremu przykryj drugim ,nasącz i wyłóż pozostały krem, rozsmaruj.
    Na wierz zetrzyj na tarce czekoladę .

Porady

Przed podaniem możesz schłodzić w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować