Krem budyniowy
0,5 litra mleka
0,5 szklanki cukru
Po 2 łyżki mąki ziemniaczanej i pszennej
Kostka masła 200 g
Dodatkowo
Słoiczek kremu czekoladowego 200 g
200 g wafelków kakaowych w czekoladzie
Szklanka herbaty z cytryną do nasączenia biszkoptu
0,5 tabliczki mlecznej czekolady do dekoracji
Ciasto czekoladowo - wafelkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka oddziel od białek.
Białka ubij na sztywno z cukrem dodaj żółtka, olej oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, ciasto wylej na blachę o wymiarach 26 x35 wyłóżonej papierem do pieczenia i piec około 25 minut w temperaturze 180 st.
Po wystudzeniu przekrój na pół.
Z pół litra mleka odlej 0, 5 szklanki mleka resztę mleka zagotuj z cukrem, obie mąki rozmieszaj w pozostałym mleku i wlej do gotującego się mleka ugotuj budyń zostaw do wystygnięcia.
Miękkie masło utrzyj na puszystą masę dodaj po łyżce zimnego budyniu utrzyj puszysty krem dodaj krem czekoladowy i pokrojone wafelki, wymieszaj.
Pierwszy blat biszkoptu nasącz i wyłóż większą część kremu przykryj drugim ,nasącz i wyłóż pozostały krem, rozsmaruj.
Na wierz zetrzyj na tarce czekoladę .
Komentarze