Ciasto "Caprese"

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Polecam włoskie ciasto bez mąki i proszku do pieczenia. Ciasto jest chrupiące z zewnątrz, delikatne w środku i mocno czekoladowe.

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • jajka duże 3 szt,
    cukier 2/3 szk,
    masło 170 g,
    czekolada gorzka 150 g,
    kakao 2 łyżki,
    migdały bez skórki 200 g,
    Polewa:
    czekolada gorzka 50 g,
    mleko 2 – 3 łyżki,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto "caprese" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Migdały zmielić. Masło roztopić, zdjąć z palnika, dodać czekoladę i mieszać do momentu rozpuszczenia się czekolady. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka wraz z cukrem ubić. Wlać mieszanką masła i czekolady i zmiksować. Następnie dodać migdały i kakao. Białka ubić na pianę, dodać do ciasta i wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 21 cm. Piec 50 – 60 minut w temperaturze 180 stopni.
    Polewa: Mleko podgrzać, dodać czekoladę i mieszać do momentu rozpuszczenia się. Przygotowaną polewą polać ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować