Ciasto Caprese

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Włoskie ciasto bez mąki. Zamiast niej używamy tu mielone migdały (można zamienić na orzechy) i kakao oraz dużą ilość czekolady. W smaku bardzo mocno czekoladowe. Do zaspokojenia pragnienia na słodkie wystarczy jeden nieduży kawałek. Z wierzchu jest chrupiąca skorupka a w środku ciasto wilgotne, z małymi kawałeczkami migdałów.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 duże jajka
    200 g cukru
    1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
    170 g masła
    200 g gorzkiej czekolady
    2 zaokrąglone łyżki kakao
    200 g mielonych migdałów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto caprese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku podgrzać do rozpuszczenia masło (nie gotować), zdjąć z palnika, dodać drobno połamaną czekoladę, odstawić na 1-2 minuty, wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Lekko ostudzić.
  • 2. W drugiej misce ubić żółtka z cukrem do uzyskania jasnego kremu. Wlać ostudzoną mieszankę masła z czekoladą, krótko zmiksować. Wsypać zmielone migdały i kakao, jeszcze raz krótko zmiksować. Białka ubić z proszkiem do pieczenia na sztywną pianę, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać.
  • 3. Wyłożyć do tortownicy o średnicy 23 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 60 minut. Wierzch można posypać cukrem pudrem.

Porady

Zamiast mielonych migdałów można uzyć mielone orzechy włoskie lub laskowe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kakao Migdały Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować