Ciasto gruszkowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Idealnie słodkie ciasto; wymaga trochę pracy, ale słowa zachwytu od najbliższych są tego warte. Doskonale sprawdzi się jako ciasto na niedzielę lub spotkania towarzyskie ponieważ jego wygląd świadczy o zaangażowaniu włożonym w przygotowanie.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto kruche:
    1,5 szklanki mąki pszennej
    125g masła lub margaryny
    0,5 szklanki cukru pudru
    1 żółtko
    biszkopt
    3 białka
    2żółtka
    55g mąki pszennej
    20g mąki ziemniaczanej
    70g cukru
    masa gruszkowa
    200ml mleka
    1 opakowanie Śnieżki
    1 jogurt gruszkowy 400g
    1 średnia gruszka
    1,5 łyżki żelatyny
    dodatkowo
    3 średnie gruszki
    1 galaretka agrestowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty

Ciasto gruszkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • finalne ciasto 1. Przygotowanie ciasta należy rozpocząć od rozpuszczenia galaretki w wodzie i umieszczenia jej w lodówce.
    Ciasto kruche: mąkę, cukier, żółtko oraz posiekaną margarynę/masło wyrobić na ciasto kruche zagniatając na stolnicy. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki.
    W czasie, gdy ciasto kruche się chłodzi przygotować biszkopt: białka ubić na sztywną pianę ( pod koniec ubijania zacząć dodawanie cukru łyżka po łyżce). Następnie dodawać po kolei żółtka cały czas miksując. Do masy jajecznej dosypywać stopniowo obie mąki (przesiane) i miksować na najniższych obrotach. Piec w temperaturze 160stopni C przez ok. 30 min.
    Gdy biszkopt jest w piekarniku należy przygotować masę gruszkową: 1 opakowanie Śnieżki miksujemy z 200ml mleka, następnie do masy dodajemy jogurt oraz pokrojoną w kostkę gruszkę, a na koniec żelatynę rozpuszczoną w kliku łyżkach wrzątku ( przed dodaniem żelatynę należy zahartować).
    Upieczony biszkopt wyciągamy z piekarnika i przekładamy na raszkę. Piekarnik rozgrzewamy do 180stopni C i pieczemy ciasto kruche ( przed włożeniem do piekarnika nakłuwamy je widelcem) przez ok.18min.
    Po ostudzeniu na ciasto kruche wykładamy masę gruszkową i przykrywamy ją upieczonym biszkoptem. Na wierzch układamy plasterki gruszki i całość zalewamy tężejącą galaretką.
    Wkładamy do lodówki, aby się schłodziło.

Porady

Białka na biszkopt ubiłam ze szczyptą soli; po upieczeniu kilka razy upuściłam blachę z ciastem na blat kuchenny, aby biszkopt nie opadł po wystudzeniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Gruszki Jogurt Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować