UCIERANE CIASTO JABŁKOWO - GRUSZKOWE

  • wyświetlono: 124 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Czasami z "resztek" powstają właśnie takie ciasta ;) Z reszty soku jabłkowego, połowy mascarpone i gruszki stworzyłam pyszne ciasto które jest łatwe w przygotowaniu i pysznie smakuje :)

gotowanietoproste
  • 12 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

Składniki na blaszkę o śred. 22-24 cm


Ciasto:

2 jajka kl L
125 g masła
3/4 szkl cukru
1 i 1/2 szkl mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka soku z cytryny
Masa z budyniem:
300 ml soku tłoczonego z jabłek lub innego
50 g masła
3 łyżki cukru
1 budyń waniliowy w proszku bez cukru (40 g)
Masa z mascarpone:
125 g mascarpone
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
1 gruszka
1 łyżeczka soku z cytryny

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

UCIERANE CIASTO JABŁKOWO - GRUSZKOWE

  • 1. Ciasto

    1. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku i dalej ucieramy. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i esencję waniliową. Na sam koniec dodajemy sok z cytryny. Mieszamy całość do połączenia się składników.
    2. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto.

    Ciasto pieczemy 180 stop. przez 45-50 minut. do suchego patyczka ( patyczek wbity w ciasto musi być suchy )

    3. Upieczone ciasto wykładamy na kratkę aby wystygło.
  • 2. Masa budyniowa na soku

    4. Z 300 ml soku odlewamy 50 ml, pozostałą resztę zagotowujemy z cukrem. W tych 50 ml mieszamy proszek budyniowy i wlewamy do zagotowanego soku. Gotujemy budyń, a następnie odstawiamy przykryty folią spożywczą (aby nie utworzył się kożuch) do prawie całkowitego wystudzenia.
    5. Masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy po łyżce budyniu.
    6. Ciasto przekrawamy na dwie części i wykładamy masę budyniową, przykrywamy drugim blatem.
  • 3. Masa mascarpone

    7. Mascarpone ubijamy krótko mikserem razem z cukrem pudrem i wykładamy na wierzch ciasta. Chowamy ciasto do lodówki.
    8. Gruszkę obieramy (jeśli chcemy) i kroimy na 0,5 cm ósemki, skrapiamy sokiem z cytryny i po chwili układamy na wierzchu ciasta.
    Ciasto przechowujemy w lodówce. Smacznego !

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mascarponeZ jabłkamiucierane ciastobez żelatynyz jabłkiemjabłkowez gruszkąbudyń na sokuna sokuz sokiemciasto jabłkowo gruszkowesok tłoczony
 

Komentarze

Podobne przepisy

Ucierane

Dodane przez: Monia06

Ciasto ucierane z jabłkami

Przepyszne ciasto, banalnie proste...

Gruszkowa kostka serowa

Dodane przez: EllenG

Ciasto gruszkowa kostka serowa

Oto efekt mojej wielkiej zachcianki...

Cisato gruszkowo-kawowe

Dodane przez: anjaa

Ciasto gruszkowo-kawowe

Delikatne, lekkie ciasto zarazem...

CIASTO UCIERANE Z SEREM

Dodane przez: Ostra Na Słodko

CIASTO UCIERANE Z SEREM

Pyszne, łatwe i szybkie ciasto...

Proste i pyszne ciasto ucierane

Dodane przez: dorota w

Proste i pyszne ciasto ucierane

Jeśli macie ochotę na jakieś pyszne...

Ciasto ucierane z rabarbarem

Dodane przez: alaaa

Ciasto ucierane z rabarbarem

Sezon rabarbarowy trwa więc u mnie...