UCIERANE CIASTO JABŁKOWO - GRUSZKOWE

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Czasami z "resztek" powstają właśnie takie ciasta ;)
Z reszty soku jabłkowego, połowy mascarpone i gruszki stworzyłam pyszne ciasto które jest łatwe w przygotowaniu i pysznie smakuje :)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na blaszkę o śred. 22-24 cm


    Ciasto:

    2 jajka kl L
    125 g masła
    3/4 szkl cukru
    1 i 1/2 szkl mąki pszennej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    1 łyżeczka soku z cytryny
    Masa z budyniem:
    300 ml soku tłoczonego z jabłek lub innego
    50 g masła
    3 łyżki cukru
    1 budyń waniliowy w proszku bez cukru (40 g)
    Masa z mascarpone:
    125 g mascarpone
    2 łyżki cukru pudru
    Dodatkowo:
    1 gruszka
    1 łyżeczka soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Bezy Sok Ciasto

Ucierane ciasto jabłkowo - gruszkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto

    1. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku i dalej ucieramy. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i esencję waniliową. Na sam koniec dodajemy sok z cytryny. Mieszamy całość do połączenia się składników.
    2. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto.

    Ciasto pieczemy 180 stop. przez 45-50 minut. do suchego patyczka ( patyczek wbity w ciasto musi być suchy )

    3. Upieczone ciasto wykładamy na kratkę aby wystygło.
  • 2. Masa budyniowa na soku

    4. Z 300 ml soku odlewamy 50 ml, pozostałą resztę zagotowujemy z cukrem. W tych 50 ml mieszamy proszek budyniowy i wlewamy do zagotowanego soku. Gotujemy budyń, a następnie odstawiamy przykryty folią spożywczą (aby nie utworzył się kożuch) do prawie całkowitego wystudzenia.
    5. Masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy po łyżce budyniu.
    6. Ciasto przekrawamy na dwie części i wykładamy masę budyniową, przykrywamy drugim blatem.
  • 3. Masa mascarpone

    7. Mascarpone ubijamy krótko mikserem razem z cukrem pudrem i wykładamy na wierzch ciasta. Chowamy ciasto do lodówki.
    8. Gruszkę obieramy (jeśli chcemy) i kroimy na 0,5 cm ósemki, skrapiamy sokiem z cytryny i po chwili układamy na wierzchu ciasta.
    Ciasto przechowujemy w lodówce. Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Mascarpone Gruszki Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować