Budyniowo - śmietanowo - czekoladowe ciasto

4.5 (145 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Pyszne ciasto na każdą okazję

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Biszkopt :
    5 jajek ( M )
    1 łyżeczka proszku do pieczenia ( czubata )
    1 łyżka ciemnego kakao ( czubata )
    3 łyżki mąki pszennej typ 500
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    3/4 szk cukru

    Masa budyniowa :
    750 ml mleka 3,2 %
    2 budynie śmietankowe
    cukier do smaku
    200 g miękkiego masła
    100 g białych michałków

    Masa śmietanowa :
    250 g śmietanki 30 %
    250 g serka mascarpone
    cukier puder do smaku
    100 g białych michałków

    Dodatkowo :
    ok. 3/4 szk słabej herbaty
    wiórki czekoladowe
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Michałki

Budyniowo - śmietanowo - czekoladowe ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka przelanego zimna wodą wlać 500 ml mleka i zagotować.
    Budynie wymieszać w pozostałym mleku i dodać do smaku cukier.
    Do gotującego się mleka dodać mieszankę budyniową i gotować aż budyń zgęstnieje.
    Budyń wystudzić.
    Miękkie masło utrzeć i potem dodawać porcjami budyń.
    Gdy masa będzie gotowa dodać 100 g rozdrobnionych michałków, wymieszać masę.
  • 2. Mascarpone utrzeć z cukrem pudrem, wlać śmietankę i ubić śmietanę na sztywno.
    Masę wymieszać ze 100 g rozdrobnionych michałków.
  • 3. Pierwszy bla ciasta umieścić w blaszce ( papier niech zostanie, ułatwi to wyjęcie ciasta ).
    Nasączyć herbatą.
    Wyłożyć masę budyniową, zakryć drugim blatem, nasączyć.
    Wyłożyć masę śmietanową i posypać wiórkami czekoladowymi.
    Ciasto schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Bita śmietana Budyń Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować